Westkolk sluis Weurt sluit 23 augustus door groot onderhoud

De westkolk van Sluis Weurt is van maandag 23 augustus tot en met dinsdag 7 september volledig gestremd voor de scheepvaart. Rijkswaterstaat voert tijdens de periode groot onderhoud uit aan de westkolk van sluis Weurt en verplaatst de deur uit het kanaalhoofd naar het middenhoofd. Tijdens de werkzaamheden is de oostkolk wel beschikbaar voor de scheepvaart. Dit meldt Rijkswaterstaat.

Op dit moment is de deur uit het middenhoofd elders in renovatie. Rijkswaterstaat verplaatst tijdens de stremming de deur uit het kanaalhoofd naar het middenhoofd.

Schutlengte zo groot mogelijk houden

Arjan Thielking, omgevingsmanager bij Rijkswaterstaat, legt uit: "We doen dit om schutlengte van de westkolk gedurende de gehele renovatie van de westkolk zo groot mogelijk te houden. In 2022 gaan we namelijk als laatst de kanaaldeur renoveren. Door de kanaaldeur nu naar het middenhoofd te plaatsen, kan eind september de gerenoveerde middendeur naar het kanaalhoofd. Als we volgend jaar (2022) de voormalige kanaaldeur uit het middenhoofd halen voor renovatie, heeft dat geen impact op de schutlengte van de kolk. De volledige kolk van 250 m blijft op deze manier beschikbaar. Alleen tussen 7 en 27 september 2021 hoeven we met een deelkolk van 140 m te schutten."

Geplande werkzaamheden

De werkzaamheden zijn onderdeel van groot onderhoud aan het gehele sluiscomplex Weurt, dat de komende jaren plaatsvindt. In verband met de deurrenovatie is na een aantal weken nogmaals een volledige stremming van de westkolk nodig: van 27 september tot en met 7 oktober 2021. Dan plaatst Rijkswaterstaat de gerenoveerde deur die oorspronkelijk in het middenhoofd zat terug in het kanaalhoofd. Daarna is de volledige kolklengte weer beschikbaar.

Sluiscomplex Weurt

Sluis Weurt is de verbinding tussen het Maas-Waalkanaal en de Waal. Het complex bestaat uit 2 schutsluizen: een oostkolk (aangelegd tussen 1923 en 1928) en een westkolk (1975). Jaarlijks passeren circa 29.000 binnenvaartschepen sluiscomplex Weurt.

Door: Nationale Transportgids
Beeld: Rijkswaterstaat