Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Rijkswaterstaat start verwijderen baggerspecie uit Averijhavendepot IJmuiden

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Rijkswaterstaat begint deze week met (voorbereidende) werkzaamheden om de verontreinigde baggerspecie uit het Averijhavendepot bij IJmuiden te verwijderen. Nadat de werkzaamheden naar verwachting in mei 2022 zijn afgerond, wordt het terrein van het depot onderdeel van de nieuwe Energiehaven. Dit meldt de provincie Noord-Holland.

Het consortium bestaande uit de provincie Noord-Holland, gemeente Velsen, Port of Amsterdam en Zeehaven IJmuiden ontwikkelt het terrein van de Averijhaven en een naastliggend terrein van Tata Steel, tot Energiehaven. De Energiehaven levert een belangrijke bijdrage aan de energietransitie en de verduurzaming van de regio. Het openbaar haventerrein is gericht op off shore windactiviteiten en wordt een uitvalsbasis voor de realisatie van toekomstige windparken op de Noordzee De ontwikkeling van de Energiehaven is een samenwerking tussen de partijen in het consortium, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Tata Steel.

Vervuilde bagger

De circa 850.000 kuub baggerspecie wordt met een schip weggebracht naar Rijksdepot De Slufter in Rotterdam en daar definitief opgeslagen. De baggerspecie wordt uit het depot Averijhaven gehaald, omdat het baggerdepot indertijd gebouwd is om vervuilde baggerspecie uit het Noordzeekanaal tijdelijk op te slaan. Sinds 2012 is er geen nieuwe baggerspecie meer bijgekomen.

Uitvoering Werkzaamheden

De start van de werkzaamheden bestaat uit het aanvoeren van materieel en het inrichten van het bouwterrein. In augustus wordt een zogenaamde snijkopzuiger in het depot gehesen. De snijkopzuiger is een werktuig dat met behulp van een roterende snijkop de bagger van de bodem losmaakt en opzuigt. Vervolgens wordt de baggerspecie via een persleiding overgebracht op een transportschip voor vervoer richting het Rijksdepot De Slufter in Rotterdam.

Tijdens de werkzaamheden neemt aannemer Van Oord verschillende maatregelen om het werk veilig uit te voeren. De overlast voor de omgeving is beperkt. Tijdens de werkzaamheden blijven het strand en het uitkijkpunt bij het depot toegankelijk voor bezoekers. Ook de watertaxi en passerende schepen in het Noorderbuitenkanaal ondervinden geen hinder van de werkzaamheden. Naar verwachting zijn de werkzaamheden in mei 2022 gereed.

Door: Nationale Transportgids
Beeld: Van Oord

16 april '24 ( 7:28)

Aanleg CO2-transport en -opslagproject Porthos van start

De aanleg van de infrastructuur van het CO2-transport en -opslagproject Porthos is na een voorbereidingsperiode zichtbaar van start gegaan. Zaterdag 13 april 2024 vond de eerste boring plaats. Daarbij maakte de boor een boorgat onder de zeewering op de Maasvlakte. Dat meldt Port of Rotterdam.

16 april '24 ( 7:23)

Flevolands project Groot onderhoud bruggen en sluizen officieel afgerond

Afgelopen week is het project 'Groot onderhoud bruggen en sluizen' officieel afgerond. Provincie Flevoland heeft gedurende bijna zes jaar elf sluizen en dertien bruggen in de provincie gemoderniseerd. Daarmee was een bedrag van zeventig miljoen euro gemoeid. Daarover bericht Provincie Flevoland.

08 april '24 (19:30)

Bloomberg: scheepsbouwer Damen mag Duitse marineschepen bouwen

De Nederlandse scheepsbouwer Damen heeft een Duitse miljardenorder voor de levering van in ieder geval twee grote marineschepen binnengesleept, zogeheten fregatten. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Leden van het Duitse parlement moeten nog instemmen met het investeringsplan voor de strijdkrachten, met een totale waarde van ongeveer 7 miljard euro.

05 april '24 ( 7:27)

Grootscheepse controle in Rotterdams havengebied

Dinsdag 2 april 2024 zijn 's ochtends tijdens een grote integrale verkeers- en transportcontrole in het Rotterdamse havengebied 54 voertuigen uitgebreid gecontroleerd. Daarbij werden bekeuringen uitgedeeld. Dat meldt Politie.nl.

04 april '24 (22:15)

Havenbedrijf Rotterdam vindt grote kerncentrale op Maasvlakte niet logisch

De Rotterdamse haven is geen voor de hand liggende locatie voor een grote kerncentrale. Dat betoogt Havenbedrijf Rotterdam in een brief over de plannen voor twee nieuwe kerncentrales van de regering. Naast het Zeeuwse dorp Borssele is de Eerste Maasvlakte bij het Rijk in beeld als plaats voor een nieuwe centrale.

02 april '24 ( 6:48)

Twee enorme pijlers geplaatst in Zoutdam IJmuiden

Zondag 31 maart 2024 is de grote hijsoperatie om de twee pijlers van Zoutdam IJmuiden in het Binnenspuikanaal van het sluizencomplex IJmuiden te plaatsen met succes afgerond. Dat meldt Rijkswaterstaat.

29 maart '24 ( 7:36)

Eerste Paasdag eerste afvaart veerdienst Hoeksveer

Zondag 31 maart 2024 (Eerste Paasdag) opent Glupo om 09.45 uur het nieuwe vaarseizoen van het Hoeksveer. De eerste retourreis van deze veerdienst tussen Berghaven, Hoek van Holland en FutureLand/Rotterdam Maasvlakte wordt door een blaasorkest voorzien van een muzikale noot. Daarover bericht Port of Rotterdam.

26 maart '24 ( 8:44)

Zeehavenpolitie houdt vier verdachten aan in Heerhugowaard

In samenwerking met de politie in Noord-Holland heeft de Zeehavenpolitie Zeeland-West-Brabant vrijdag 22 maart 2024 vier personen aangehouden in Heerhugowaard. Dat meldt Politie.nl.

25 maart '24 (11:45)

Onderzoek van OVV naar dodelijk ongeluk cruiseschip in Caribisch gebied

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) doet onderzoek naar een ongeluk op een cruiseschip van Holland America Line, waarbij vrijdag twee bemanningsleden om het leven zijn gekomen. Er zijn twee OVV-medewerkers afgereisd naar het Caribisch gebied, waar het ongeluk gebeurde, laat de raad weten.

25 maart '24 (10:15)

Recordomzet voor baggeraar Van Oord

De Rotterdamse baggeraar Van Oord heeft vorig jaar een recordomzet geboekt en zag de winst meer dan verdubbelen. Het bedrijf zegt dat de markten gestaag aan het stabiliseren zijn na een aantal "uitdagende" jaren.