Politie: bestuurders kleinere boten moeten ook met vaarbewijs het water op

Er moet een uitbreiding komen van de vaarbewijsplicht. Als het aan de Landelijke Eenheid van de politie ligt zou iedereen die een boot bestuurt van 8 meter of langer een vaarbewijs moeten bezitten. De politie benadrukt dat het vooral om recreanten gaat. Dit meldt RTL Nieuws.

Volgens de huidige regels geldt er op dit moment een vaarbewijsplicht voor snelle boten of boten die langer zijn dan 15 meter. Maar toch gaat het vaak genoeg mis. Volgens de politie is jaarlijks bij ongeveer de helft van de scheepvaartongevallen een recreatieschip betrokken en registreerde Rijkswaterstaat vorig jaar 82 ernstige ongevallen waar een recreatieboot bij was betrokken, zoals een aanvaring.

Om dit aantal omlaag te brengen, wil de politie daarom de vaarbewijsplicht uitbreiden. Op die manier kan onachtzaamheid, onoplettendheid, onwetendheid en ondeskundigheid op het water worden voorkomen.

‘Je moet weten waar je aan begint voordat je het water op gaat’

Leny van Toorenburg van branchevereniging BLN-Schuttevaer ziet een vaarbewijsplicht voor schepen korter dan 15 meter niet zitten door de administratieve rompslomp die daar bij komt kijken. Bovendien zegt zij dat veel recreatieve botenbezitters al een vaarbewijs hebben.

Wel ziet Van Toorenburg een praktijktoets zitten als onderdeel van het vaarbewijs voor de pleziervaart. "Je moet weten waar je aan begint en wat je doet. Je gaat ook niet met de fiets de snelweg op."

Door: Nationale Transportgids