Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Politie: bestuurders kleinere boten moeten ook met vaarbewijs het water op

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Er moet een uitbreiding komen van de vaarbewijsplicht. Als het aan de Landelijke Eenheid van de politie ligt zou iedereen die een boot bestuurt van 8 meter of langer een vaarbewijs moeten bezitten. De politie benadrukt dat het vooral om recreanten gaat. Dit meldt RTL Nieuws.

Volgens de huidige regels geldt er op dit moment een vaarbewijsplicht voor snelle boten of boten die langer zijn dan 15 meter. Maar toch gaat het vaak genoeg mis. Volgens de politie is jaarlijks bij ongeveer de helft van de scheepvaartongevallen een recreatieschip betrokken en registreerde Rijkswaterstaat vorig jaar 82 ernstige ongevallen waar een recreatieboot bij was betrokken, zoals een aanvaring.

Om dit aantal omlaag te brengen, wil de politie daarom de vaarbewijsplicht uitbreiden. Op die manier kan onachtzaamheid, onoplettendheid, onwetendheid en ondeskundigheid op het water worden voorkomen.

‘Je moet weten waar je aan begint voordat je het water op gaat’

Leny van Toorenburg van branchevereniging BLN-Schuttevaer ziet een vaarbewijsplicht voor schepen korter dan 15 meter niet zitten door de administratieve rompslomp die daar bij komt kijken. Bovendien zegt zij dat veel recreatieve botenbezitters al een vaarbewijs hebben.

Wel ziet Van Toorenburg een praktijktoets zitten als onderdeel van het vaarbewijs voor de pleziervaart. "Je moet weten waar je aan begint en wat je doet. Je gaat ook niet met de fiets de snelweg op."

Door: Nationale Transportgids

08 april '24 (19:30)

Bloomberg: scheepsbouwer Damen mag Duitse marineschepen bouwen

De Nederlandse scheepsbouwer Damen heeft een Duitse miljardenorder voor de levering van in ieder geval twee grote marineschepen binnengesleept, zogeheten fregatten. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Leden van het Duitse parlement moeten nog instemmen met het investeringsplan voor de strijdkrachten, met een totale waarde van ongeveer 7 miljard euro.

05 april '24 ( 7:27)

Grootscheepse controle in Rotterdams havengebied

Dinsdag 2 april 2024 zijn 's ochtends tijdens een grote integrale verkeers- en transportcontrole in het Rotterdamse havengebied 54 voertuigen uitgebreid gecontroleerd. Daarbij werden bekeuringen uitgedeeld. Dat meldt Politie.nl.

04 april '24 (22:15)

Havenbedrijf Rotterdam vindt grote kerncentrale op Maasvlakte niet logisch

De Rotterdamse haven is geen voor de hand liggende locatie voor een grote kerncentrale. Dat betoogt Havenbedrijf Rotterdam in een brief over de plannen voor twee nieuwe kerncentrales van de regering. Naast het Zeeuwse dorp Borssele is de Eerste Maasvlakte bij het Rijk in beeld als plaats voor een nieuwe centrale.

02 april '24 ( 6:48)

Twee enorme pijlers geplaatst in Zoutdam IJmuiden

Zondag 31 maart 2024 is de grote hijsoperatie om de twee pijlers van Zoutdam IJmuiden in het Binnenspuikanaal van het sluizencomplex IJmuiden te plaatsen met succes afgerond. Dat meldt Rijkswaterstaat.

29 maart '24 ( 7:36)

Eerste Paasdag eerste afvaart veerdienst Hoeksveer

Zondag 31 maart 2024 (Eerste Paasdag) opent Glupo om 09.45 uur het nieuwe vaarseizoen van het Hoeksveer. De eerste retourreis van deze veerdienst tussen Berghaven, Hoek van Holland en FutureLand/Rotterdam Maasvlakte wordt door een blaasorkest voorzien van een muzikale noot. Daarover bericht Port of Rotterdam.

26 maart '24 ( 8:44)

Zeehavenpolitie houdt vier verdachten aan in Heerhugowaard

In samenwerking met de politie in Noord-Holland heeft de Zeehavenpolitie Zeeland-West-Brabant vrijdag 22 maart 2024 vier personen aangehouden in Heerhugowaard. Dat meldt Politie.nl.

25 maart '24 (11:45)

Onderzoek van OVV naar dodelijk ongeluk cruiseschip in Caribisch gebied

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) doet onderzoek naar een ongeluk op een cruiseschip van Holland America Line, waarbij vrijdag twee bemanningsleden om het leven zijn gekomen. Er zijn twee OVV-medewerkers afgereisd naar het Caribisch gebied, waar het ongeluk gebeurde, laat de raad weten.

25 maart '24 (10:15)

Recordomzet voor baggeraar Van Oord

De Rotterdamse baggeraar Van Oord heeft vorig jaar een recordomzet geboekt en zag de winst meer dan verdubbelen. Het bedrijf zegt dat de markten gestaag aan het stabiliseren zijn na een aantal "uitdagende" jaren.

22 maart '24 (10:15)

Provincie Limburg uit zorgen over maandenlange afsluiting Julianakanaal

De provincie Limburg is "zeer bezorgd" over de maandenlange afsluiting van het Julianakanaal voor de scheepvaart. De provincie spreekt bovendien van een "geheel eenzijdige afweging".

21 maart '24 ( 8:55)

Medewerkers Havenbedrijf Rotterdam doneren aan goede doelen

Stichting Gaarkeuken van Rotterdam, het Familiehuis Daniël den Hoed en Stichting 010 Zwerfie hebben drie cheques van respectievelijk € 3.005, € 2.610 en € 1.010 ontvangen van personeel van Havenbedrijf Rotterdam. Dat meldt Port of Rotterdam.