Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Hoogwaterkering Ravenswaaij in Amsterdam-Rijnkanaal dicht

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 3 min
Rijkswaterstaat sluit vandaag de hoogwaterkering Ravenswaaij in het Amsterdam-Rijnkanaal. De kering beschermt het gebied langs het zuidelijke deel van het kanaal tussen de Lek en de Waal tegen opkomend hoogwater vanaf de Lek. Het verhoogde waterpeil wordt veroorzaakt door extreme regenval in Duitsland. De scheepvaart ondervindt beperkt hinder. Dit meldt Rijkswaterstaat.

Schepen kunnen na de sluiting passeren door de Prinses Marijkesluis, die naast de keersluis ligt. Dit kan een beperkte vertraging opleveren. De scheepvaart wordt via de eigen kanalen (berichten aan de scheepvaart en de marifoon) geïnformeerd.

Altijd klaar voor gebruik

Het zuidelijk deel van het Amsterdam-Rijnkanaal, tussen Ravenswaaij en Tiel, staat normaal in open verbinding met de Lek. Het waterpeil stijgt en daalt mee met dat van de Lek. Bij een waterstand van 5,2 m boven NAP wordt het kanaalpeil te hoog.

Vóór deze waterstand wordt bereikt, sluit Rijkswaterstaat de hoogwaterkering Ravenswaaij. Er zakt een keerschuif in het kanaal. Deze keerschuif sluit het kanaal af van de Lek. Dit voorkomt hoogwaterproblemen in het gebied langs het Amsterdam-Rijnkanaal tussen de Lek en de Waal.

Uitzonderlijke situatie

De hoogwaterkering Ravenswaaij is altijd klaar om gebruikt te worden. Van tevoren is niet te voorspellen wanneer een sluiting nodig is. Soms meerdere jaren niet, soms meerdere keren in een seizoen. Het is uitzonderlijk dat de kering in de maand juli, buiten het officiële hoogwaterseizoen, moet sluiten. Een sluiting duurt gemiddeld ruim een week.

Door: Nationale Transportgids
Beeld: Rijkswaterstaat

20 september '22 (16:06)

Veerpont Fransisca vaart tijdelijk over het Calandkanaal

De Fransisca beleefde maandag 19 september 2022 om 06.00 uur zijn eerste afvaart. Dit veerpont vaart tijdelijk over het Calandkanaal, omdat Rozenburgers de defecte Calandbrug niet over kunnen. De eerste pontreizigers werden – hoewel het nog láng geen sinterklaastijd is – getrakteerd op een zakje pepernoten. Dat meldt ProRail.

16 september '22 ( 9:42)

Nieuw systeem van rederij MSC moet verlies van zeecontainers verkleinen

Om het risico van containerverlies op zee te verkleinen gaat rederij MSC maatregelen treffen. De onderneming wil op honderd van haar containerschepen een nieuw systeem installeren. Daardoor zou het verlies van containers kunnen worden geminimaliseerd. Dit meldt Omrop Fryslân.

28 september '22 ( 8:00)

Vier uithalers van ruim 900 kilo coke in haven Rotterdam nog 90 dagen

De vier zogeheten uithalers die verdacht worden van het invoeren van 902 kilo cocaïne, blijven nog 90 dagen lager vastzitten, meldt het Openbaar Ministerie (OM).

27 september '22 (16:50)

Er wordt gewerkt aan zes Crew Transfer Vessels die op waterstof gaan varen

De aankomende twee jaar bouwen Windcat Workboats en CMB.Tech aan zes zogenoemde Crew Transfer Vessels (CTV). Deze gaan op waterstof varen. Dit meldt Schuttevaer.

27 september '22 (12:45)

Scheepvaart opgelet: gaspijpleiding Nord Stream 1 heeft ook lekkages

De gaspijpleiding Nord Stream 1, die via de Oostzee van Rusland naar Duitsland loopt, is op twee plaatsen lek. Dat meldt de Deense minister van Klimaat en Energie in een verklaring aan persbureau AFP.

27 september '22 (11:07)

Havenstakingen VK: schepen kunnen uitwijken naar haven in Rotterdam

Schepen die niet kunnen lossen in de Britse havens in Felixstowe en Liverpool vanwege stakingen, kunnen vooralsnog uitwijken naar de haven van Rotterdam. In de Britse havens wordt vanaf dinsdag een week gestaakt voor een beter loonbod. Volgens FNV-bestuurder Niek Stam is er nog geen verzoek gekomen om besmette schepen te weigeren.

27 september '22 ( 9:29)

Schippers opgelet: lekkage bij Nord Stream 2, nu sprake van veiligheidszone

Er is sprake van een lekkage bij de gaspijpleiding Nord Stream 2. Deze loopt van Rusland naar Duitsland via de Oostzee. Er komt gas vrij. Daarom hebben de Deense autoriteiten schepen gevraagd afstand te houden bij het eiland Bornholm waar de leiding langs loopt. Dit meldt Transport-Online.

26 september '22 (16:04)

Vanwege hoogwater sluit Vlaardingen een deel van de kade voor verkeer

In Vlaardingen wordt op 26 september om 17.15 uur hoogwater verwacht. We verwachten dan een waterstand tussen 1,75 en 2,10 meter boven NAP (Normaal Amsterdams Peil). Dat meldt de gemeente Vlaardingen.

22 september '22 (11:40)

Douane onderschept 700 kilo cocaïne bij haven Rotterdam

In de Rotterdamse haven is woensdagavond een lading van 700 kilo cocaïne onderschept door de douane. De drugs waren verstopt in een container met bananenpuree uit Costa Rica en hadden een straatwaarde van ruim 52 miljoen euro, meldt het Openbaar Ministerie.

21 september '22 (11:42)

Cruiseschip vangt asielzoekers op in Velsen-Noord

Een cruiseschip waarop asielzoekers en statushouders opgevangen gaan worden is woensdagochtend rond 08.00 uur aangekomen in Velsen-Noord, meldt een woordvoerder van Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Het wordt nu gereedgemaakt als noodopvang.