Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Waterstand in grote rivieren stijgt verder dan verwacht

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
De waterstand in de grote rivieren Rijn, Waal en IJssel komt hoger uit dan woensdag werd verwacht. Rijkswaterstaat en de waterschappen denken dat de Rijn bij Lobith maandag een hoogste stand van ruim 14,5 meter boven NAP zal bereiken en daarna mogelijk nog verder stijgt. Woensdag dacht Rijkswaterstaat nog aan een hoogste stand van tussen de 12 en 13 meter boven NAP.

Het hoge water wordt met name veroorzaakt door enorme regenbuien in het stroomgebied van de Rijn in Duitsland. En de waterstand in de rivieren was al hoog omdat het de laatste maand veel heeft geregend. Hoogwater in de rivieren is in de winter niet ongebruikelijk, maar komt in de zomer uiterst zelden voor, aldus de waterbeheerders. De uiterwaarden zijn in de zomer volop in gebruik voor recreatie en vee, maar stromen nu helemaal vol. Ook waterbergingen gaan vollopen.

Dijken versterken

Waterschap Rivierenland heeft het werk aan de dijkversterkingsprojecten Gorinchem-Waardenburg en Wolferen-Sprok stilgelegd. Op plekken waar aan dijken werd gewerkt, zijn verstevigende maatregelen getroffen. Tussen Gorinchem en Waardenburg is de dijk aan de buitenkant extra bedekt. Medewerkers van het waterschap inspecteren de dijken. Als de waterstand tot boven de 15 meter boven NAP bij Lobith stijgt, wordt dijkbewaking ingesteld. Het waterschap gaat volgende week ook coupures in de dijken sluiten om overstromingen te voorkomen.

Geen stadsbussen over Waalkade Nijmegen

Vanwege de hoge waterstand rijden de stadsbussen in Nijmegen vanaf vrijdag niet meer over de Waalkade, die onder water zal lopen. Dat betekent dat veel bushaltes in het centrum van de stad voorlopig vervallen. Diverse gemeenten langs de grote rivieren sluiten laaggelegen parkeerplaatsen af, want die stromen ook vol. Campings aan het water, zoals in Gendt en in Oosterhout, moeten leeggeruimd worden.

Door: ANP

15 maart '24 (14:00)

Franse werf Naval gaat vier onderzeeboten bouwen voor Defensie

De Franse botenbouwer Naval Group mag van het kabinet vier nieuwe onderzeeboten gaan bouwen voor Defensie, zo heeft staatssecretaris Christophe van der Maat bekendgemaakt bij de marine in Den Helder. De onderzeeërs worden voorzien van de nieuwste technologie en een krachtig nieuw wapensysteem. Zo kunnen straks kruisraketten worden afgeschoten van onder water tot ver achter de kustlijn.

15 maart '24 (13:06)

Van der Maat 'houdt hoofd koel' bij besluit over onderzeeboten

Staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie) zegt het "hoofd koel te houden" bij het besluit over de nieuwe onderzeeboten. Het demissionaire kabinet houdt zich volgens hem aan de spelregels die zijn afgesproken. "Daar is hard aan gewerkt", zei hij voorafgaand aan de ministerraad. De bewindsman benadrukt "zorgvuldig" te werk te gaan bij deze miljardeninvestering. Het kabinet besluit vrijdag over de gunning van de bouw, waarvoor drie werven in de running zijn.

15 maart '24 ( 8:12)

Overnachtingshaven bij Spijk officieel geopend

Woensdag 14 maart 2024 heeft demissionair minister Mark Harbers van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de overnachtingshaven bij het Gelderse dorp Spijk officieel geopend. Dit gebeurde in het bijzijn van Rijkswaterstaat en regionale bestuurders. Daarover bericht Rijkswaterstaat.

14 maart '24 ( 8:46)

Kabinet: uitstel gunning onderzeeboten zou ''desastreus'' zijn

Vertraging bij de aanbesteding van de nieuwe onderzeeboten zou "desastreus" zijn, zegt demissionair staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie). Uitstel verhoogt het risico dat Nederland zonder onderzeeboot komt te zitten.

13 maart '24 (11:22)

Schepen mijden massaal Rode Zee door aanvallen Houthi's

Het aantal schepen dat om Kaap de Goede Hoop in Zuid-Afrika vaart, is met 85 procent gestegen sinds de eerste helft van december, meldt directeur Steve Gordon van onderzoeksbureau Clarksons. Veel bedrijven varen tegenwoordig om via Zuid-Afrika omdat Houthi-rebellen uit Jemen regelmatig schepen in de Rode Zee aanvallen.

12 maart '24 (16:06)

Defensie bestelt nieuwe onderzeeërs bij Naval Group en IHC

Een miljardenorder van Defensie voor vier nieuwe onderzeeboten gaat naar een consortium onder leiding van het Franse Naval Group. Dat bevestigen Haagse bronnen na een bericht van RTL Nieuws. Het definitieve besluit wordt vrijdag genomen in de ministerraad.

12 maart '24 ( 8:04)

Sleephopperzuigers brengen zand naar Texel Zuidwest

Afhankelijk van de weersomstandigheden start Rijkswaterstaat komende week met het onderhoud van het strand van Texel Zuidwest. Deze week is begonnen met de voorbereidingen voor de werkzaamheden. Daarover bericht Rijkswaterstaat.

08 maart '24 (14:45)

Demissionair minister Adema wil visserij toekomst bieden

Demissionair minister Piet Adema (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) wil de Noordzeevisserij toekomstperspectief bieden omdat die sector met grote uitdagingen kampt door bijvoorbeeld hoge brandstofprijzen en de bouw van windparken op zee. Volgens Adema is er ruimte nodig voor vissers op de Noordzee en grotere wateren, waaronder de Waddenzee, Zuidwestelijke Delta en het IJsselmeer en moet het maatschappelijk belang van voedselwinning op zee worden gewaarborgd.

07 maart '24 ( 9:30)

Scheepsbouwer Damen wil onderzeeër ook exporteren

Scheepsbouwer Damen wil de onderzeeërs die het bedrijf ontwikkelt voor de Nederlandse marine ook aan Canada aanbieden. Het Gorinchemse bedrijf heeft hierover overeenstemming bereikt met Saab-Kockums, dat meewerkt aan de nieuwe duikboten. Door de onderzeeërs te exporteren, verwacht Damen de kansen op het scheppen van banen en meer inkomsten voor de Nederlandse marinebouw te vergroten.

06 maart '24 (19:00)

Marineschip Tromp begint zaterdag aan reis om de wereld

Het luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. Tromp vertrekt zaterdag voor een half jaar durende reis om de wereld. Het demissionaire kabinet meldde eind januari dat het ook onderzoekt of de Tromp onderweg een bijdrage kan leveren aan een missie in de Rode Zee om daar aanvallen van de Houthi's uit Jemen op de internationale scheepvaart te verhinderen.