Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Verder herstel export, wel langere levertijden en tekorten

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
Het herstel van de Nederlandse export van de coronacrisis is in juni verder doorgezet, maar bedrijven kampen wel steeds meer met lange levertijden en tekorten aan materialen en personeel. Daardoor komen de winstmarges onder druk te staan. Dat blijkt uit de maandelijkse Corona Monitor van kredietverzekeraar Atradius en de ondernemersvereniging voor handel en logistiek, evofenedex.

Volgens de onderzoekers kwam het percentage exportbedrijven dat zegt nog last te hebben van de naweeën van de coronacrisis voor het eerst iets onder de 40 procent uit. Dat is bijna een halvering ten opzichte van het tweede kwartaal van 2020. Ook de verwachte negatieve impact voor de rest van dit jaar laat een dalende trend zien.

Daar staat tegenover dat bedrijven in toenemende mate kampen met verstoorde aanvoerlijnen en lange levertijden. Dat geldt voor 55 procent van de respondenten. Bij een vijfde is sprake van tekorten aan materialen en personeel. "Er is wel meer vraag, maar fabrieken kunnen die vraag op onderdelen niet aan en liggen soms zelfs gedeeltelijk stil", aldus Bart Jan Koopman, directeur bij evofenedex. "Als er al leveringen mogelijk zijn, dan zijn de tarieven van containers en luchtvracht geëxplodeerd. Over zee soms zelfs vertienvoudigd. Hierdoor staan marges onder druk en valt in enkele gevallen gewoonweg niet meer winstgevend te leveren."

Koopman zegt dat er nog steeds grote verschillen zijn te zien tussen branches, zoals in de mate van herstel. Ook zijn er door de verstoringen in de toeleveringsketen extra problemen bijgekomen. "Grotere bedrijven lijken daarbij wat sneller te herstellen dan kleinere ondernemingen. Mkb-bedrijven herkennen het beeld van herstel soms dan ook niet."

Hij roept de formerende partijen en het demissionaire kabinet daarom op aandacht te geven aan Nederland als handels- en productieland. "Export en import zijn van groot belang voor onze brede welvaart en voor de landen waarmee wij zaken doen. Dat vergt onderhoud, innovatie en investeringen, zoals dit ook gebeurt in de ons omringende landen."

Door: ANP

20 september '22 (16:06)

Veerpont Fransisca vaart tijdelijk over het Calandkanaal

De Fransisca beleefde maandag 19 september 2022 om 06.00 uur zijn eerste afvaart. Dit veerpont vaart tijdelijk over het Calandkanaal, omdat Rozenburgers de defecte Calandbrug niet over kunnen. De eerste pontreizigers werden – hoewel het nog láng geen sinterklaastijd is – getrakteerd op een zakje pepernoten. Dat meldt ProRail.

16 september '22 ( 9:42)

Nieuw systeem van rederij MSC moet verlies van zeecontainers verkleinen

Om het risico van containerverlies op zee te verkleinen gaat rederij MSC maatregelen treffen. De onderneming wil op honderd van haar containerschepen een nieuw systeem installeren. Daardoor zou het verlies van containers kunnen worden geminimaliseerd. Dit meldt Omrop Fryslân.

28 september '22 ( 8:00)

Vier uithalers van ruim 900 kilo coke in haven Rotterdam nog 90 dagen

De vier zogeheten uithalers die verdacht worden van het invoeren van 902 kilo cocaïne, blijven nog 90 dagen lager vastzitten, meldt het Openbaar Ministerie (OM).

27 september '22 (16:50)

Er wordt gewerkt aan zes Crew Transfer Vessels die op waterstof gaan varen

De aankomende twee jaar bouwen Windcat Workboats en CMB.Tech aan zes zogenoemde Crew Transfer Vessels (CTV). Deze gaan op waterstof varen. Dit meldt Schuttevaer.

27 september '22 (12:45)

Scheepvaart opgelet: gaspijpleiding Nord Stream 1 heeft ook lekkages

De gaspijpleiding Nord Stream 1, die via de Oostzee van Rusland naar Duitsland loopt, is op twee plaatsen lek. Dat meldt de Deense minister van Klimaat en Energie in een verklaring aan persbureau AFP.

27 september '22 (11:07)

Havenstakingen VK: schepen kunnen uitwijken naar haven in Rotterdam

Schepen die niet kunnen lossen in de Britse havens in Felixstowe en Liverpool vanwege stakingen, kunnen vooralsnog uitwijken naar de haven van Rotterdam. In de Britse havens wordt vanaf dinsdag een week gestaakt voor een beter loonbod. Volgens FNV-bestuurder Niek Stam is er nog geen verzoek gekomen om besmette schepen te weigeren.

27 september '22 ( 9:29)

Schippers opgelet: lekkage bij Nord Stream 2, nu sprake van veiligheidszone

Er is sprake van een lekkage bij de gaspijpleiding Nord Stream 2. Deze loopt van Rusland naar Duitsland via de Oostzee. Er komt gas vrij. Daarom hebben de Deense autoriteiten schepen gevraagd afstand te houden bij het eiland Bornholm waar de leiding langs loopt. Dit meldt Transport-Online.

26 september '22 (16:04)

Vanwege hoogwater sluit Vlaardingen een deel van de kade voor verkeer

In Vlaardingen wordt op 26 september om 17.15 uur hoogwater verwacht. We verwachten dan een waterstand tussen 1,75 en 2,10 meter boven NAP (Normaal Amsterdams Peil). Dat meldt de gemeente Vlaardingen.

22 september '22 (11:40)

Douane onderschept 700 kilo cocaïne bij haven Rotterdam

In de Rotterdamse haven is woensdagavond een lading van 700 kilo cocaïne onderschept door de douane. De drugs waren verstopt in een container met bananenpuree uit Costa Rica en hadden een straatwaarde van ruim 52 miljoen euro, meldt het Openbaar Ministerie.

21 september '22 (11:42)

Cruiseschip vangt asielzoekers op in Velsen-Noord

Een cruiseschip waarop asielzoekers en statushouders opgevangen gaan worden is woensdagochtend rond 08.00 uur aangekomen in Velsen-Noord, meldt een woordvoerder van Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Het wordt nu gereedgemaakt als noodopvang.