Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Koninginnensluis Nieuwegein weer geopend voor scheepvaart

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 3 min
location_on [xx]km
De Koninginnensluis in Nieuwegein is vanaf vandaag weer geopend voor (scheepvaart)verkeer. Sinds 12 april 2021 werden de sluisdeuren van de Koninginnensluis gerenoveerd. Hierdoor was de sluis voor alle scheepvaart volledig gestremd. Nu het eerste de deel van de vervolgrenovatie succesvol is afgerond, kan deze weer in gebruik worden gesteld. Dit meldt Rijkswaterstaat.

Tijdens het eerste deel van de vervolgrenovatie werden de sluisdeuren ter hoogte van de Emmabrug aangepakt. De scharnieren  en het afdichthout zijn vervangen. Daarnaast zijn op de ebdeuren de tolkleppen voor het regelen van het waterniveau vervangen. Als gevolg van uitlopende bouwwerkzaamheden werd de stremming met enkele weken verlengd. Vanaf 24 juni 2021 is de sluis weer open voor al het (scheepvaart)verkeer.

Omgevingsmanager Marijke Cordes van Rijkswaterstaat: "De vertraging was een tegenvaller voor de gebruikers en omwonenden van de sluis. We hebben hard gewerkt om de vertraging te beperken en de sluis zo snel mogelijk open te laten gaan. Het is fijn dat recreatievaart in de zomer weer gebruik kan maken van de sluis."

Vervolgrenovatie deel 2

Op zijn vroegst volgt in 2023 het tweede deel van de vervolgrenovatie. Dan vernieuwt Rijkswaterstaat onder andere de bediening en besturing, en laten we de sluis voldoen aan de nieuwste richtlijnen. Uiteraard wordt de historie van de sluis hierbij niet uit het oog verloren.

Door: Nationale Transportgids
Beeld: Rijkswaterstaat

01 maart '24 (14:23)

Kabinet schaft vier nieuwe fregatten aan voor marine

Het kabinet gaat vier nieuwe oorlogsschepen (fregatten) aanschaffen voor de marine. Dat laat RTL Nieuws weten op hun website. Het gaat om het grootste maritieme project ooit. 

01 maart '24 (10:51)

Schip vaart tegen Willemsbrug Rotterdam, containers overboord

In Rotterdam is vanochtend een schip tegen de Willemsbrug aangevaren. Daarbij zijn een paar containers overboord gegooid. Dat meldt NOS. Er zijn geen gewonden geraakt.

28 februari '24 (12:51)

Gebruiksverbod dreigt voor verschillende historische zeilschepen

Verschillende historische zeilschepen hebben mogelijk voor 1 april niet de benodigde papieren om vanaf dan gebruikt te mogen worden. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) meldt woensdag dat de schippers van circa tachtig schepen zich nog niet hebben gemeld voor een verplicht aanvullend onderzoek, dat voor die datum afgerond moet zijn. Bij de onderzoeken die al wel zijn gedaan, bleken in verschillende gevallen kostbare reparaties nodig.

23 februari '24 ( 8:15)

Veel hogere verzekeringspremies voor vrachtschepen Rode Zee

De verzekeringspremies voor vrachtschepen in de Rode Zee zijn de afgelopen maanden omhooggeschoten door de aanvallen van Jemenitische Houthi-rebellen. De kosten voor containervervoer over zee, die al onder druk stonden door de stijgende vrachttarieven en langere alternatieve handelsroutes, lopen daardoor verder op.

21 februari '24 (11:35)

Eerste chemicaliëntanker met ondersteunende windvoortstuwing

Rederij Chemship heeft haar eerste schip met Wind Assisted Ship Propulsion in gebruik genomen. Daarmee is MT Chemical Challenger wereldwijd gezien de eerste chemicaliëntanker die met ondersteunende windvoortstuwing gaat varen. Dat meldt Port of Rotterdam.

20 februari '24 (13:30)

Havenbaas Rotterdam: situatie Rode Zee nu geen gevolgen voor overslag

Topman Boudewijn Siemons van Havenbedrijf Rotterdam verwacht niet dat de situatie in de Rode Zee dit jaar effect heeft op de totale overslag in de Rotterdamse haven. Dat is mits de situatie daar niet verergert, benadrukt hij bij de presentatie van de jaarcijfers van de grootste haven van Europa.

19 februari '24 ( 9:51)

Marine vaart uit naar Noorwegen voor grootste NAVO-oefening

Twee schepen van de marine vertrekken maandag richting het noorden van Noorwegen om daar deel te nemen aan de oefening Nordic Response. Dat is een onderdeel van Steadfast Defender, de grootste NAVO-oefening sinds de Koude Oorlog.

16 februari '24 (11:00)

Douane vindt zeventig kilo cocaïne in Rotterdamse haven

De douane heeft woensdag 70 kilo cocaïne gevonden in de Rotterdamse haven, meldt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag. Het gaat om een vondst van 50 kilo en een van 20 kilo. Beide partijen werden gevonden tussen fruit. De drugs zijn inmiddels vernietigd.

15 februari '24 (16:45)

Rotterdamse haven kan volgens Deltalinqs niet zonder arbeidsmigranten

De haven van Rotterdam kan niet zonder arbeidsmigranten. Dat zegt Victor van der Chijs, voorzitter van Deltalinqs, de ondernemersvereniging voor bedrijven in het havengebied. Het is volgens hem "ontzettend lastig" voldoende mensen aan te trekken om de duizenden vacatures in de haven te vervullen. "Nederland moet ook in de toekomst arbeidsmigranten blijven verwelkomen."

15 februari '24 ( 8:30)

Grote brand bij raffinaderij Esso in Botlekgebied

In een gebouw op het terrein van de Esso-raffinaderij in het Rotterdamse Botlekgebied is in de nacht van woensdag op donderdag brand uitgebroken. Een woordvoerster van de veiligheidsregio spreekt van een zeer grote brand en de brandweer is met meerdere voertuigen uitgerukt om het vuur aan de Botlekweg te bestrijden.