Tweede deel werkzaamheden sluis Helmond van start

Tussen 23 juni en 16 juli wordt het bovenhoofd (de Somerense kant) van de sluis in Helmond opgeknapt. Eind 2020 is het benedenhoofd van de sluis al onder handen genomen. Dit meldt Rijkswaterstaat.

Het bedrijf SPIE voert de werkzaamheden uit. Ze verven de sluisdeuren opnieuw en vervangen het houtwerk van de sluisdeuren. Ook vernieuwen ze de draaipunten (scharnieren) van de deuren. Tot slot worden de aandrijvingen van de nivelleerschuiven vervangen, waarmee het water in en uit de sluis stroomt.
Deze werkzaamheden zijn eind 2020 al aan het benedenhoofd (de noordkant) uitgevoerd en ook recent aan beide hoofden (uiteinden) van sluis Schijndel.

Droogzetten sluis Helmond

Om dit werk te kunnen doen worden de deuren uit de sluis gehaald en de sluis drooggezet. De sluis is tijdens de werkzaamheden gestremd voor het scheepvaartverkeer.

Tijdens de stremming voor Helmond worden de sluizen in Veghel, Keldonk en Beek en Donk ook aangepakt. Istimewa Elektro vervangt dan in opdracht van Rijkswaterstaat het ICT-systeem voor de bediening van de sluizen 4, 5, en 6. Hierna worden ze 24/7 bediend door de bediencentrale in Tilburg. Dit gebeurt nu nog deels vanuit Schijndel.

Door: Nationale Transportgids
Beeld: Rijkswaterstaat