Rijkswaterstaat voert noodreparatie uit aan Krammersluizencomplex

Rijkswaterstaat voert begin volgende maand een noodreparatie uit aan de zuidelijke jachtensluis in het Krammersluizencomplex. De grendelinstallatie aan de Zijpezijde is defect en moet vervangen worden. De werkzaamheden duren van 8 juli 06.00 uur tot 15 juli 22.00 uur. De zuidkolk is gedurende de werkzaamheden volledig gestremd. Op de donderdagen 8 en 15 juli van 06.00 tot 22.00 uur blijft ook de noordkolk dicht. Doorvaart blijft dan mogelijk. Dit meldt Rijkswaterstaat.

Van 9 tot en met 14 juli is enkel de zuidkolk gestremd en kan het recreatieverkeer door de noordelijke jachtensluis varen. Op 8 en 15 juli is het mogelijk om mee te varen door de noordelijke sluis voor de beroepsvaart. Dit gebeurt op aanwijzing van de extra patrouillevaartuigen die wij op deze twee dagen inzetten. Tijdens de werkzaamheden kunnen de wachttijden voor de Krammersluizen iets oplopen. Vanaf donderdagavond 15 juli zijn beide jachtensluizen weer in gebruik.

Defecte cilinder

Reden voor de noodreparatie is een defecte cilinder in de zuidelijke jachtensluis. Dit is een essentieel onderdeel van de totale grendelinstallatie, die de sluisdeur onder invloed van grote waterweerstand vergrendeld houdt. Het vervangen van de grendelinstallatie kan niet wachten tot na het recreatieseizoen, omdat de bedrijfszekerheid nu onvoldoende is en het scheepvaartaanbod optimale beschikbaarheid vraagt. Na de noodreparatie zijn de beide jachtensluizen de rest van het hoogseizoen weer operationeel.

Verloop werkzaamheden

Op 8 juli wordt de huidige sluisdeur uit de kolk geheseen en plaatst Rijkswaterstaat tijdelijk een noodkering om de waterveiligheid te garanderen. Met de sluisdeur vaart Rijkswaterstaat naar de loskade in Bruinisse waar de grendelinrichting wordt vervangen en de deur een schoonmaakbeurt krijgt. Aan de loskade worden de eerste testen uitgevoerd. Vervolgens wordt sluisdeur teruggebracht naar de kolk en wordt  de sluisdeur op 15 juli weer op zijn plek gehesen. Nadien voert Rijkswaterstaat nog enkele testen uit, zodat men er zeker van is dat het schutten met de nieuwe installatie goed werkt.

Door: Nationale Transportgids
Beeld: Rijkswaterstaat