Port of Amsterdam plaats nieuwe, slimme walstroomkasten in haven

Port of Amsterdam gaat de komende maanden alle bestaande walstroomkasten door slimme, groene walstroom. Dat gebeurt met alle kasten in het havengebied binnen de ring (A10) van Amsterdam. In totaal gaat het om 55 kasten voor de binnenvaart en 16 kasten voor de riviercruises en superjachten. Dit meldt Port of Amsterdam. 

De nieuwe walstroomkasten zijn een stuk slimmer en makkelijker in gebruik dan hun voorgangers. Zo zijn ze te bedienen met een app van Park-line, waarin je aangeeft hoeveel vermogen je nodig hebt. Na het invoeren van een code steekt de gebruiker de stekker in de kast en heeft hij of zij toegang tot de walstroom. De app meet het verbruik heel nauwkeurig, zodat men achteraf altijd voor het precieze stroomverbruik betaalt. Afrekenen gebeurt ook via de app.

Storingen sneller verhelpen

Nog een voordeel van de nieuwe kasten, monteurs kunnen eventuele storingen sneller verhelpen. De slimme kasten detecteren namelijk direct problemen. Ze registreren bijvoorbeeld of er een beveiligde verbinding is en wat het verbruikte vermogen is. Als er een probleem is, geven de kasten een seintje door aan de monteurs. Zij zien dan meteen bij welke walstroomkast storing is. Ook kunnen de kasten op afstand worden aangestuurd, bijvoorbeeld door de aardlekschakelaar te resetten. Daardoor hoeven de monteurs niet meer bij elke storing ter plaatse te zijn, wat veel tijdwinst oplevert en ergernissen bespaart.

Minder CO2-uitstoot

Toch waren dat niet de belangrijkste redenen om voor de nieuwe walstroom te kiezen, legt Steve Faerber, hoofd Assetmanagement en Projecten uit: “De ambitie van Port of Amsterdam is om schone scheepvaart te stimuleren en te faciliteren, zodat een duurzame haven ontstaat. De nieuwe walstroomkasten passen perfect in deze strategie. Ze zorgen namelijk voor veel minder CO2-uitstoot, omdat schepen geen aggregaten meer hoeven te gebruiken. Uit de kasten komt ook nog eens groene stroom. Bovendien verminderen we hiermee de geluids- en geuroverlast voor omwonenden.”

Eind 2021 overal walstroom

Het duurt nog even voor de nieuwe walstroomkasten overal beschikbaar zijn. Faerber: “De aannemer bouwt op dit moment de eerste kasten. Over twee maanden testen we de eerste kast. Als deze test goed verloopt, plaatsen we die kast op locatie en doen daar nog een tweede test. Als ook die een goed resultaat heeft, rollen we de stroomkasten door de hele haven uit. Het plan is dat de nieuwe walstroomkasten eind dit jaar overal binnen de ring te vinden zijn.”

Door: Nationale Transportgids
Beeld: Port of Amsterdam