Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Havenbedrijf in rapport: Havens Jemen in slechte staat

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
De havencapaciteit in Jemen is sterk verminderd door de oorlog die daar woedt. Daardoor wordt de toevoer van primaire levensbehoeften als medicijnen, voedsel en brandstoffen steeds moeilijker en duurder. Dit blijkt uit een zogenoemde schade- en capaciteitsanalyse van de haveninfrastructuur en –operatie. Havenbedrijf Rotterdam voerde die uit in opdracht van de United Nations Development Programme (UNDP) en de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Dit meldt Port of Rotterdam.

Havenbedrijf Rotterdam heeft in 2019 en eind 2020 in de havens van Aden, Hodeidah, Salif, Ras Issa en Mukalla een schade- en capaciteitsanalyse van de haveninfrastructuur en -operatie uitgevoerd. Op basis van de bevindingen zijn voorstellen gedaan voor operationele verbeteringen en het herstel van de haveninfrastuctuur . Ook zijn er voorstellen gedaan om het beheer en onderhoud van deze havens te verbeteren.

Uit de schade- en capaciteitsanalyses komt naar voren dat er sprake is van een sterke vermindering van de havencapaciteit, die wordt versterkt door gebrek aan onderhoud door het ontbreken van specialistische kennis op het gebied van havenoperaties, beheer en onderhoud. Door de langlopende oorlog zijn de benodigde reserve- onderdelen en de specialistische kennis die nodig is, niet of slechts mondjesmaat voorhanden.

Humanitaire ramp

In Jemen woedt sinds 2015 een oorlog, die ervoor heeft gezorgd dat de (haven)infrastructuur van het land zwaar is beschadigd, waardoor de toevoer van primaire levensbehoeften als medicijnen, voedsel en brandstoffen steeds moeilijker en duurder wordt. Inmiddels zijn er circa 22 miljoen inwoners afhankelijk van humanitaire hulp en lijden 16 miljoen mensen honger.

Import goederen stimuleren

De uitkomsten van de schade- en capaciteitsanalyse worden door de UNDP ingezet om autoriteiten te bewegen de kosten voor het importeren van voedsel te drukken en het aantrekken van kennis en kunde makkelijker te maken. Daarnaast worden de uitkomsten gebruikt om via de donorlanden van de VN fondsen te werven om de geadviseerde maatregelen uit te kunnen voeren.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

Vanuit haar maatschappelijke verantwoordelijkheid, werkt Havenbedrijf Rotterdam op verzoek van de Nederlandse overheid of organisaties als UNDP, mee aan humanitaire acties zoals die in Jemen. Het Havenbedrijf Rotterdam deelt maritieme kennis en expertise wereldwijd in verschillende rollen; soms als consultant, soms als leverancier, bestuurder of investeerder.

Door: Nationale Transportgids

23 februari '24 ( 8:15)

Veel hogere verzekeringspremies voor vrachtschepen Rode Zee

De verzekeringspremies voor vrachtschepen in de Rode Zee zijn de afgelopen maanden omhooggeschoten door de aanvallen van Jemenitische Houthi-rebellen. De kosten voor containervervoer over zee, die al onder druk stonden door de stijgende vrachttarieven en langere alternatieve handelsroutes, lopen daardoor verder op.

21 februari '24 (11:35)

Eerste chemicaliëntanker met ondersteunende windvoortstuwing

Rederij Chemship heeft haar eerste schip met Wind Assisted Ship Propulsion in gebruik genomen. Daarmee is MT Chemical Challenger wereldwijd gezien de eerste chemicaliëntanker die met ondersteunende windvoortstuwing gaat varen. Dat meldt Port of Rotterdam.

20 februari '24 (13:30)

Havenbaas Rotterdam: situatie Rode Zee nu geen gevolgen voor overslag

Topman Boudewijn Siemons van Havenbedrijf Rotterdam verwacht niet dat de situatie in de Rode Zee dit jaar effect heeft op de totale overslag in de Rotterdamse haven. Dat is mits de situatie daar niet verergert, benadrukt hij bij de presentatie van de jaarcijfers van de grootste haven van Europa.

19 februari '24 ( 9:51)

Marine vaart uit naar Noorwegen voor grootste NAVO-oefening

Twee schepen van de marine vertrekken maandag richting het noorden van Noorwegen om daar deel te nemen aan de oefening Nordic Response. Dat is een onderdeel van Steadfast Defender, de grootste NAVO-oefening sinds de Koude Oorlog.

16 februari '24 (11:00)

Douane vindt zeventig kilo cocaïne in Rotterdamse haven

De douane heeft woensdag 70 kilo cocaïne gevonden in de Rotterdamse haven, meldt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag. Het gaat om een vondst van 50 kilo en een van 20 kilo. Beide partijen werden gevonden tussen fruit. De drugs zijn inmiddels vernietigd.

15 februari '24 (16:45)

Rotterdamse haven kan volgens Deltalinqs niet zonder arbeidsmigranten

De haven van Rotterdam kan niet zonder arbeidsmigranten. Dat zegt Victor van der Chijs, voorzitter van Deltalinqs, de ondernemersvereniging voor bedrijven in het havengebied. Het is volgens hem "ontzettend lastig" voldoende mensen aan te trekken om de duizenden vacatures in de haven te vervullen. "Nederland moet ook in de toekomst arbeidsmigranten blijven verwelkomen."

15 februari '24 ( 8:30)

Grote brand bij raffinaderij Esso in Botlekgebied

In een gebouw op het terrein van de Esso-raffinaderij in het Rotterdamse Botlekgebied is in de nacht van woensdag op donderdag brand uitgebroken. Een woordvoerster van de veiligheidsregio spreekt van een zeer grote brand en de brandweer is met meerdere voertuigen uitgerukt om het vuur aan de Botlekweg te bestrijden.

12 februari '24 (13:30)

Rijn bij Lobith minder boven NAP dan verwachting Rijkswaterstaat

De Rijn bij Lobith komt minder hoog te staan dan Rijkswaterstaat eerder verwachtte. Volgens de dienst bereikt de rivier in de loop van maandag bij Lobith het hoogste punt van 12,74 meter boven NAP. Eerder verwachtte Rijkswaterstaat nog dat de waterstand ruim boven de 13 meter boven NAP zou komen. Dat het water minder hoog komt te staan, komt doordat het de afgelopen dagen in het Duitse stroomgebied van de Rijn minder heeft geregend dan verwacht.

09 februari '24 (13:05)

Harbour Run 2024: hardlopen door havengebied Rotterdam

Zondag 6 oktober 2024 kunnen hardloop- en havenfans hun hart ophalen. Deze dag biedt een obstacle run door het Rotterdamse havengebied deelnemers flinke uitdagingen. Dat meldt Port of Rotterdam.

08 februari '24 (15:47)

Man overleden na val uit heistelling bij Waalhaven

Bij de Waalhaven in Rotterdam is vanochtend een man uit de lift van een heistelling gevallen toen die stelling omviel. Reanimatie mocht niet meer baten. De man is overleden. Dat meldt omroep Rijnmond.