Rijkswaterstaat experimenteert met semi-autonoom varen op IJsselmeer

Het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat  en het Vlaamse Seafar gaan morgen experimenteren met remote-controlled en semi-autonoom varen op het IJsselmeer. Speciaal voor deze proef is het patrouillevaartuig RWS77 van Rijkswaterstaat uitgerust met speciale hardware die autonaam varen mogelijk maakt. Dit meldt SMASH!, het Nederlands Forum voor Smart Shipping.

De SMASH!-challenge van het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat om smart shipping in praktijk te demonstreren werd  in 2018 gewonnen door het Belgische bedrijf Seafar. De operators van dit bedrijf nemen tijdens de testvaarten de besturing over vanuit een shore control center in Rotterdam.

Autonome scheepvaart

SMASH!, het Nederlands Forum voor Smart Shipping, brengt maritiem Nederland samen om smart shipping te implementeren en zo de concurrentiepositie van de sector te versterken.In Nederland is een groot aantal organisaties en bedrijven bezig met smart shipping en ontwikkelingen op het gebied van autonome schepen. Dat gebeurt nu erg versnipperd. Door op nationale schaal samen te werken kunnen regionale initiatieven verbonden worden, en een groter bereik genereren. Ook is het makkelijker om internationaal verbindingen te leggen. SMASH! brengt op grote schaal marktpartijen, overheden en kennisinstellingen samen om dat te doen.

Live volgen

De testen op het IJsselmeer (online) live te volgen? Reserveren om mee te kijken kan hier

Door: Nationale Transportgids