Wetterskip Fryslân knapt de keersluis Sas in Harlingen op

Wetterskip Fryslân is gister gestart met het opknappen van de keersluis Sas Harlingen. Na bijna twintig jaar zijn de vier stalen sluisdeuren, aandrijvingen en andere installatieonderdelen toe aan een grondige onderhoudsbeurt. Zo kan de sluis weer twintig jaar mee en blijven zorgen voor droge voeten in Harlingen. Het werk is naar verwachting  op 9 juli 2021 klaar. Dit meldt Port of Harlingen.

De keersluis Sas Harlingen is in 1963 gebouwd en in eigendom van Wetterskip Fryslân. De sluis bestaat uit twee vloeddeuren (aan de stadskant) en twee stormvloeddeuren (aan de Waddenzeekant). Rond 2003 is de keersluis Sas helemaal opgeknapt. De houten deuren zijn toen vervangen door stalen deuren. Om de waterkerende functie van de sluis ook in de toekomst te behouden, moet deze worden gerenoveerd.

Overlast voor de omgeving

Enige hinder voor automobilisten, fietsers, wandelaars en scheepvaartverkeer door de werkzaamheden kan niet worden voorkomen. In samenwerking met de gemeente Harlingen en Port of Harlingen probeert Wetterskip Fryslân de hinder zoveel mogelijk te beperken. De Sasbrug over de kering is tijdens de hijsdagen een hele dag gestremd voor fietsers en wandelaars. Dan is er een omleidingsroute. Daarnaast kan het verkeer over de brug tijdens de werkzaamheden af en toe even worden opgehouden.

Alle stremmingen worden op tijd met borden aangekondigd. Beperkingen voor de scheepvaart worden gepubliceerd met scheepvaartberichten op: www.vaarweginformatie.nl.

Opknapbeurt kost 800.000 euro

Aannemer Knol Akkrum voert de opknapbeurt van de keersluis Sas Harlingen voor Wetterskip Fryslân uit. De totale kosten van het werk zijn 800.000 euro.

Klik hier voor meer informatie over het project. 

Door: Nationale Transportgids
Beeld: Port of Harlingen