Drukte in Rotterdamse haven door schepen uit Suezkanaal valt mee

De verwachte drukte in de Rotterdamse haven door de komst van de zeeschepen die onlangs werden opgehouden door de blokkade van het Suezkanaal, valt vooralsnog mee. Volgens het Loodswezen was het donderdag weliswaar iets drukker, maar toch nog steeds vergelijkbaar met een normale drukke dag.

Het Loodswezen begeleidt schepen in de haven van Rotterdam, en merkt nog geen opvallende piek in drukte van schepen die de haven in willen. Het lijkt erop dat de echte drukte nog moet komen. Containerterminal ECT rekent er vooralsnog op vanaf het weekend extra werk te hebben.

Ever Given blokkeerde vaarroute 

Het grote containerschip Ever Given dat onlangs de doorvaart op de belangrijke vaarroute van Azië naar Europa blokkeerde kwam begin vorige week al los. Maar het duurde daarna nog een tijd voor de schepen om naar hier te varen. Rotterdam verwelkomde woensdag het eerste schip dat eerder dagenlang in het Suezkanaal moest wachten tot de blokkade was opgelost.

Tien procent meer schepen dan normaal

Aangezien de opgehouden schepen min of meer tegelijkertijd zullen aankomen, vreesden sommige kenners onlangs voor chaos in de Rotterdamse haven. Maar het Havenbedrijf Rotterdam denkt niet dat er grote problemen ontstaan. Normaal gesproken ontvangt de haven gemiddeld tachtig zeeschepen per dag. Dat zullen er komende tijd waarschijnlijk zo'n 10 procent meer zijn. In Rotterdam gebeurt het volgens een woordvoerder wel vaker dat er tijdelijk meer schepen komen, bijvoorbeeld als gevolg van extreme weersomstandigheden.

Door: ANP

Lees ook: ProRail past extra goederentreinen in voor vracht uit Suezkanaal