Boskalis sleept Eemslift Hendrika naar haven Ålesund

Het bergingsteam van Boskalis heeft het eerder stuurloos geraakt Nederlandse vrachtschip Eemslift Hendrika gisteravond de Noorse haven Ålesund in weten te slepen. Het schip lag zo meldt een woordvoerder van Boskalis, even voor 18.30 uur afgemeerd in de haven. De Eemslift Hendrika was vanuit het Duitse Bremerhaven onderweg naar de Noorse havenplaats Kolvereid, een stuk noordelijker dan Ålesund.

Het raakte maandag in moeilijkheden door een schuivende lading en maakte daardoor slagzij in een onstuimige zee met metershoge golven. De bemanning werd van boord gehaald, het schip bleef stuurloos achter en dreef zonder werkende hoofdmotor af op de Noorse kust. Een bergingsteam van Boskalis werd per helikopter aan boord van het verlaten schip gebracht en dat team maakte een sleepverbinding met twee sleepboten, de Normand Drott aan de voorkant en de BB Ocean aan de achterkant.

Het schip werd gisteravond gestabiliseerd. "Het schip is stabiel, maar helt nog wel met een graad of 7 naar naar rechts toe", aldus de woordvoerder. "Dat betekent dat we moeten pompen met water om het schip weer horizontaal te krijgen." De oorspronkelijke bemanning komt weer aan boord en de medewerkers van Boskalis gaan mogelijk nog helpen met het lossen van de lading. "Maar dat hangt er vanaf of de eigenaar dat nodig vindt."

Boskalis blij met succesvolle berging

Boskalis was vorige week betrokken bij de succesvolle bergingsoperatie in het Suezkanaal. "We zijn heel blij dat we hebben kunnen voorkomen dat het schip op kust is geslagen. Niet alle bergingen zijn succesvol en het is fijn dat je er ook voor kunt zorgden dat een kanaal weer bevaarbaar is en een stuurloos schip weer in de haven ligt", zo zegt de woordvoerder.

Door: ANP