Friese zeilschool presenteert zeilboot voor linkshandigen

Zeilschool Pean in Friesland heeft de afgelopen maanden hard gewerkt aan de lancering van een uniek eigen ontwerp: een open zeilboot voor linkshandigen. Zo'n schip bouwen was al langer de wens van de zeilschool.  Dit meldt Nauticlink.

“We zien elk jaar op de zeilschool weer hoe linkshandige cursisten direct met 1-0 achterstaan als zij in een reguliere zeilboot les krijgen”, legt Christophe Meijer van Pean uit. “Het start al bij het losgooien van de boot met de wijze waarop de klamp is belegd. Om maar niet te beginnen over het gebruik van de stuurboord fokkenschoot lier. Die draait tegen alle gevoel voor een linkshandige in eigenlijk de verkeerde kant op; rechtsom om in plaats van linksom.” Daardoor werd de wens geboren een zeilboot voor linkshandigen te bouwen.

Onderzoek met neurowetenschappers

De zeilschool heeft afgelopen winter samen met een testpanel van linkshandigen en een proefopstelling in de accommodatie met professionals onderzoek gedaan. Studenten bewegingsleer werkten samen met neurowetenschappers. “Onze linkshandige proefpersonen kregen zo’n kap met sensoren op hun hoofd. Zo konden we precies zien wat er in de hersenen gebeurde. Wanneer een proefpersoon dan in een niet aangepaste boot met joystick overstag ging, zag je direct en dip ontstaan. Terwijl in een door ons aangepaste boot de scan zelfs een lichte piek toonde”, aldus Meijer.

Massaproductie

Komend seizoen gaat Pean haar prototypen inzetten in de zeilschool. Als alle modificaties naar aanleiding van de real-life–testen zijn verwerkt, vraagt Pean de patenten aan en kan de massaproductie starten.

Door: Nationale Transportgids

Lees meer: Provincies onderzoeken toekomstbestendigheid Bruine Vloot