Brugbediening per app primeur voor watersport in Fryslân

Watersporters kunnen vanaf dit vaarseizoen bij zestien bruggen in de provincie Fryslân een brugopening aanvragen met een app. De service is een primeur in Nederland. Gedeputeerde Avine Fokkens–Kelder lanceerde zaterdag in Langweer de vernieuwde app en opende daarmee het vaarseizoen 2021. Dit meldt de provincie Fryslân.

Het aanvragen van een brugopening kan met een marifoon of met een druk op de aanmeldknop bij de brug. In Fryslân is het vanaf vandaag bij zestien bruggen ook mogelijk dat via de app Watersport te doen. “Ik ben trots dat dit mogelijk is in onze watersportprovincie. Voor iedereen die hier vaart is deze digitale aanmeldknop een handige aanvulling op onze service”, zei gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder.

De zestien bruggen zijn aangesloten op de bedienlocatie in Leeuwarden, it Swettehûs. Op termijn zal it Swettehûs veertig bruggen bedienen. Het zijn voornamelijk bruggen in belangrijke recreatieve en doorgaande vaarroutes.

Nieuwe functies in de app

Watersporters kunnen in deze vernieuwde versie van de app hun vaarroute invoeren en ontvangen vervolgens alle informatie die ze onderweg nodig hebben. In de app staan onder andere brugbedieningstijden, jachthavens, snelvaargebieden, elektrische oplaadpunten, Marrekrite aanlegplaatsen, vuilwaterpunten en actuele scheepvaartinformatie. Nieuw is dat de app tips geeft over het varen op drukke knooppunten.

“Deze app draagt bij aan veilig varen in Fryslân. Ik hoop dat veel watersporters er gebruik van gaan maken, zodat zij met actuele informatie bij de hand Fryslân gaan ontdekken”, aldus Fokkens-Kelder. De app Watersport is beschikbaar in het Fries, Nederlands, Duits en Engels en gratis beschikbaar voor gebruikers van Apple en Android.

Deze bruggen werken met de app

Van Harinxmakanaal: 1. Kiesterzijl 2. Frisiabrêge Franeker 3. Stationsbrug Franeker 4. Brug Dronryp 5. Brug Ritsumasyl.  Staandemastroute Leeuwarden – Grou: 6. Palma brêge Wergea 7. Tútsebrêge Wergea. 8.Gallebrêge Grou.  9. Rogsloot Warten 10. Zandsloot Terhorne 11. Brug Noorder Oudeweg bij Joure 12. Janesloot Langweer 13. Scharsterbrug 14. Sudergoabrêge Workum 15. Panhuysbrug Tjerkwerd 16. Warrebrug bij Tijnje. Slauerhoffbrug Leeuwarden en Brug Follega volgen nog voor de zomer. meer informatie over watersport in Friesland? Klik hier.

Door: Nationale Transportgids

Lees meer: Provincies onderzoeken toekomstbestendigheid Bruine Vloot