Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Binnenvaart vervoerde minder goederen in crisisjaar 2020

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
De binnenvaart heeft in coronajaar 2020 minder goederen vervoerd in vergelijking met een jaar eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek was de afname in zijn geheel toe te schrijven aan het internationale transport. Het binnenlands vervoer nam qua gewicht juist iets toe.

In totaal was de binnenvaart vorig jaar goed voor 349 miljoen ton aan goederen. Dat was 2,3 procent minder dan een jaar eerder. Internationale transporten zagen het totale gewicht met 4,1 procent dalen.

Vooral het verschepen van droge bulk, zoals kolen en ijzererts, droeg bij aan de daling. Hier was sprake van een daling van bijna 9 procent. Het gewicht aan natte bulkgoederen als ruwe olie, benzine, diesel, maar ook vloeibare chemicaliën en eetbare oliën en vetten, steeg met 1,7 procent.

Afvoer en doorvoer

De daling van het internationaal vervoerde gewicht werd op zijn beurt weer veroorzaakt door afgenomen afvoer en doorvoer. Binnenvaartschepen vervoerden in 2020 bijna 116 miljoen ton vanuit ons land naar een buitenlandse bestemming. Dit is een daling van 6,5 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Vooral naar Duitsland werd minder verscheept. De afvoer van goederen vanuit Nederland naar Duitsland daalde in 2020 met 14,3 procent naar 61 miljoen ton. Er werden vooral minder kolen naar Duitsland vervoerd, een trend die al jaren aan de gang is. Ook het vervoer van ijzererts lag beduidend lager.

Rotterdam

Ongeveer de helft van de geladen en geloste goederen is afkomstig uit het havengebied Rotterdam. De totale overslag van goederen door binnenvaartschepen daalde hier vorig jaar met 0,9 procent tot 150 miljoen ton. De aanvoer door binnenvaartschepen naar Rotterdam nam met dik 8 procent toe. De afvoer zakte met bijna 5 procent in.

Door: ANP 

23 februari '24 ( 8:15)

Veel hogere verzekeringspremies voor vrachtschepen Rode Zee

De verzekeringspremies voor vrachtschepen in de Rode Zee zijn de afgelopen maanden omhooggeschoten door de aanvallen van Jemenitische Houthi-rebellen. De kosten voor containervervoer over zee, die al onder druk stonden door de stijgende vrachttarieven en langere alternatieve handelsroutes, lopen daardoor verder op.

21 februari '24 (11:35)

Eerste chemicaliëntanker met ondersteunende windvoortstuwing

Rederij Chemship heeft haar eerste schip met Wind Assisted Ship Propulsion in gebruik genomen. Daarmee is MT Chemical Challenger wereldwijd gezien de eerste chemicaliëntanker die met ondersteunende windvoortstuwing gaat varen. Dat meldt Port of Rotterdam.

20 februari '24 (13:30)

Havenbaas Rotterdam: situatie Rode Zee nu geen gevolgen voor overslag

Topman Boudewijn Siemons van Havenbedrijf Rotterdam verwacht niet dat de situatie in de Rode Zee dit jaar effect heeft op de totale overslag in de Rotterdamse haven. Dat is mits de situatie daar niet verergert, benadrukt hij bij de presentatie van de jaarcijfers van de grootste haven van Europa.

19 februari '24 ( 9:51)

Marine vaart uit naar Noorwegen voor grootste NAVO-oefening

Twee schepen van de marine vertrekken maandag richting het noorden van Noorwegen om daar deel te nemen aan de oefening Nordic Response. Dat is een onderdeel van Steadfast Defender, de grootste NAVO-oefening sinds de Koude Oorlog.

16 februari '24 (11:00)

Douane vindt zeventig kilo cocaïne in Rotterdamse haven

De douane heeft woensdag 70 kilo cocaïne gevonden in de Rotterdamse haven, meldt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag. Het gaat om een vondst van 50 kilo en een van 20 kilo. Beide partijen werden gevonden tussen fruit. De drugs zijn inmiddels vernietigd.

15 februari '24 (16:45)

Rotterdamse haven kan volgens Deltalinqs niet zonder arbeidsmigranten

De haven van Rotterdam kan niet zonder arbeidsmigranten. Dat zegt Victor van der Chijs, voorzitter van Deltalinqs, de ondernemersvereniging voor bedrijven in het havengebied. Het is volgens hem "ontzettend lastig" voldoende mensen aan te trekken om de duizenden vacatures in de haven te vervullen. "Nederland moet ook in de toekomst arbeidsmigranten blijven verwelkomen."

15 februari '24 ( 8:30)

Grote brand bij raffinaderij Esso in Botlekgebied

In een gebouw op het terrein van de Esso-raffinaderij in het Rotterdamse Botlekgebied is in de nacht van woensdag op donderdag brand uitgebroken. Een woordvoerster van de veiligheidsregio spreekt van een zeer grote brand en de brandweer is met meerdere voertuigen uitgerukt om het vuur aan de Botlekweg te bestrijden.

12 februari '24 (13:30)

Rijn bij Lobith minder boven NAP dan verwachting Rijkswaterstaat

De Rijn bij Lobith komt minder hoog te staan dan Rijkswaterstaat eerder verwachtte. Volgens de dienst bereikt de rivier in de loop van maandag bij Lobith het hoogste punt van 12,74 meter boven NAP. Eerder verwachtte Rijkswaterstaat nog dat de waterstand ruim boven de 13 meter boven NAP zou komen. Dat het water minder hoog komt te staan, komt doordat het de afgelopen dagen in het Duitse stroomgebied van de Rijn minder heeft geregend dan verwacht.

09 februari '24 (13:05)

Harbour Run 2024: hardlopen door havengebied Rotterdam

Zondag 6 oktober 2024 kunnen hardloop- en havenfans hun hart ophalen. Deze dag biedt een obstacle run door het Rotterdamse havengebied deelnemers flinke uitdagingen. Dat meldt Port of Rotterdam.

08 februari '24 (15:47)

Man overleden na val uit heistelling bij Waalhaven

Bij de Waalhaven in Rotterdam is vanochtend een man uit de lift van een heistelling gevallen toen die stelling omviel. Reanimatie mocht niet meer baten. De man is overleden. Dat meldt omroep Rijnmond.