Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Duur blokkade Suezkanaal nog groot vraagteken voor berger Boskalis

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Het is nog altijd niet duidelijk hoelang het gaat duren om het containerschip dat het Suezkanaal blokkeert los te krijgen. Dat zei een woordvoerder van maritiem bedrijf Boskalis, dat via zijn dochteronderneming Smit Salvage assisteert bij het verhelpen van de opstopping. Wel begint zich een plan van aanpak af te tekenen om de 400 meter lange Ever Given los te trekken.

De Ever Given kwam eerder deze week diagonaal te liggen in het Egyptische kanaal, mogelijk door sterke wind. De zijkanten van het kanaal zijn minder diep dan de vaargeul in het midden, waardoor de voor- en achterkant vast is komen te zitten.

Grond weggraven

Boskalis-dochter Smit Salvage mikt op een dubbele aanpak. De grond onder de boeg van het schip moet waar mogelijk worden weggegraven. Tegelijkertijd moet brandstof uit het schip worden gepompt om het vaartuig lichter te maken. Donderdag is er al een technische inspectie van de Ever Given geweest.

Een zegsman van Boskalis legt uit dat er nog een aantal onzekerheden zijn. Zo moet nog blijken hoe ver baggerschepen onder het vastgeraakte schip kunnen reiken om grond weg te halen. Ook de bodemsoort onder de Ever Given is nog een groot vraagteken.

"Zand spoelt snel weg, dat zou gunstig zijn. Je kunt het vergelijken met een kuil graven op het strand. Als er dan een golf overheen gaat, spoelt het snel weg. Maar bij kleiachtige grond kun je graven wat je wil, maar de grond ernaast blijft staan", zegt de woordvoerder. "Maar de bodem is zelden een homogene laag. Je kunt niet zeggen: dit hele stuk van een kanaal heeft dit type bodem".

Juiste vaartuigen

Het is ook nog de vraag waar en wanneer het team van Smit Salvage vaartuigen kan vinden voor de klus. Onder andere voor het wegpompen van brandstof zoekt het bedrijf naar een geschikt schip, en dan is het nog de vraag waar die brandstof zolang opgeslagen kan worden. Ook zou het voor het rechttrekken van het containerschip beter zijn om sleepboten met meer vermogen te hebben dan de vaartuigen die nu aan de zuidkant van de Ever Given liggen.

De adviseur van de Egyptische regering voor zeehavens, Mohab Mamish, toonde zich zekerder over de tijd die het nog kost om de blokkade te verhelpen. Tegen persbureau AFP zei hij dat schepen "binnen 48 tot 72 uur weer kunnen varen". "Ik heb ervaring met meerdere reddingsoperaties en als voormalig topman van de Suez Canal Authority ken ik iedere centimeter van het kanaal", zo voegde Mamish daar aan toe.

Door: ANP

23 februari '24 ( 8:15)

Veel hogere verzekeringspremies voor vrachtschepen Rode Zee

De verzekeringspremies voor vrachtschepen in de Rode Zee zijn de afgelopen maanden omhooggeschoten door de aanvallen van Jemenitische Houthi-rebellen. De kosten voor containervervoer over zee, die al onder druk stonden door de stijgende vrachttarieven en langere alternatieve handelsroutes, lopen daardoor verder op.

21 februari '24 (11:35)

Eerste chemicaliëntanker met ondersteunende windvoortstuwing

Rederij Chemship heeft haar eerste schip met Wind Assisted Ship Propulsion in gebruik genomen. Daarmee is MT Chemical Challenger wereldwijd gezien de eerste chemicaliëntanker die met ondersteunende windvoortstuwing gaat varen. Dat meldt Port of Rotterdam.

20 februari '24 (13:30)

Havenbaas Rotterdam: situatie Rode Zee nu geen gevolgen voor overslag

Topman Boudewijn Siemons van Havenbedrijf Rotterdam verwacht niet dat de situatie in de Rode Zee dit jaar effect heeft op de totale overslag in de Rotterdamse haven. Dat is mits de situatie daar niet verergert, benadrukt hij bij de presentatie van de jaarcijfers van de grootste haven van Europa.

19 februari '24 ( 9:51)

Marine vaart uit naar Noorwegen voor grootste NAVO-oefening

Twee schepen van de marine vertrekken maandag richting het noorden van Noorwegen om daar deel te nemen aan de oefening Nordic Response. Dat is een onderdeel van Steadfast Defender, de grootste NAVO-oefening sinds de Koude Oorlog.

16 februari '24 (11:00)

Douane vindt zeventig kilo cocaïne in Rotterdamse haven

De douane heeft woensdag 70 kilo cocaïne gevonden in de Rotterdamse haven, meldt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag. Het gaat om een vondst van 50 kilo en een van 20 kilo. Beide partijen werden gevonden tussen fruit. De drugs zijn inmiddels vernietigd.

15 februari '24 (16:45)

Rotterdamse haven kan volgens Deltalinqs niet zonder arbeidsmigranten

De haven van Rotterdam kan niet zonder arbeidsmigranten. Dat zegt Victor van der Chijs, voorzitter van Deltalinqs, de ondernemersvereniging voor bedrijven in het havengebied. Het is volgens hem "ontzettend lastig" voldoende mensen aan te trekken om de duizenden vacatures in de haven te vervullen. "Nederland moet ook in de toekomst arbeidsmigranten blijven verwelkomen."

15 februari '24 ( 8:30)

Grote brand bij raffinaderij Esso in Botlekgebied

In een gebouw op het terrein van de Esso-raffinaderij in het Rotterdamse Botlekgebied is in de nacht van woensdag op donderdag brand uitgebroken. Een woordvoerster van de veiligheidsregio spreekt van een zeer grote brand en de brandweer is met meerdere voertuigen uitgerukt om het vuur aan de Botlekweg te bestrijden.

12 februari '24 (13:30)

Rijn bij Lobith minder boven NAP dan verwachting Rijkswaterstaat

De Rijn bij Lobith komt minder hoog te staan dan Rijkswaterstaat eerder verwachtte. Volgens de dienst bereikt de rivier in de loop van maandag bij Lobith het hoogste punt van 12,74 meter boven NAP. Eerder verwachtte Rijkswaterstaat nog dat de waterstand ruim boven de 13 meter boven NAP zou komen. Dat het water minder hoog komt te staan, komt doordat het de afgelopen dagen in het Duitse stroomgebied van de Rijn minder heeft geregend dan verwacht.

09 februari '24 (13:05)

Harbour Run 2024: hardlopen door havengebied Rotterdam

Zondag 6 oktober 2024 kunnen hardloop- en havenfans hun hart ophalen. Deze dag biedt een obstacle run door het Rotterdamse havengebied deelnemers flinke uitdagingen. Dat meldt Port of Rotterdam.

08 februari '24 (15:47)

Man overleden na val uit heistelling bij Waalhaven

Bij de Waalhaven in Rotterdam is vanochtend een man uit de lift van een heistelling gevallen toen die stelling omviel. Reanimatie mocht niet meer baten. De man is overleden. Dat meldt omroep Rijnmond.