Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Containerterminal ECT in Rotterdam bekijkt gevolgen Suezopstopping

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 3 min
location_on [xx]km
De grote Rotterdamse containerterminal ECT onderzoekt de gevolgen van de opstopping van containerschepen in het Suezkanaal. En dan met name op het gebied van planning, meldt een woordvoerder. Het in het Suezkanaal vastgelopen schip de Ever Given was onderweg van China naar Rotterdam en zou eigenlijk medio volgende week bij ECT binnen moeten lopen om duizenden zeecontainers te lossen.

Door het vastlopen van het schip is het scheepsverkeer in de uiterst belangrijke waterweg in Egypte geblokkeerd, waardoor een hele vloot aan andere schepen stilligt, waaronder ook containerschepen. Er wordt gevreesd dat het bergen van het 400 meter lange en 224.000 ton zware schip weken kan gaan duren.

Ernstige verstoringen

Als het bergen van de Ever Given inderdaad weken gaat duren, kan dat volgens de zegsman van ECT tot ernstige verstoringen van het wereldwijde containervervoer gaan zorgen. Volgens hem loopt dat namelijk als een "soort busdienst" over de wereldzeeën. Als er geen schepen binnenkomen, vallen de werkzaamheden in de Rotterdamse haven deels stil. Maar als er ineens heel veel schepen komen als gevolg van opstoppingen kan het afhandelingssysteem in de terminals door de grote drukte in de problemen komen.

Schepen kunnen wel om Afrika heen gaan varen via Kaap de Goede Hoop, maar dat kost veel meer tijd. Via het Suezkanaal gaat ongeveer 12 procent van de wereldwijde goederenhandel over zee. De haven van Rotterdam en dus ook ECT zijn erg afhankelijk van de handelsroute tussen Europa en Azië. De woordvoerder van ECT hoopt dan ook dat het vastgelopen schip in het Suezkanaal zo snel mogelijk vlot wordt getrokken.

Door: ANP

21 februari '24 (11:35)

Eerste chemicaliëntanker met ondersteunende windvoortstuwing

Rederij Chemship heeft haar eerste schip met Wind Assisted Ship Propulsion in gebruik genomen. Daarmee is MT Chemical Challenger wereldwijd gezien de eerste chemicaliëntanker die met ondersteunende windvoortstuwing gaat varen. Dat meldt Port of Rotterdam.

20 februari '24 (13:30)

Havenbaas Rotterdam: situatie Rode Zee nu geen gevolgen voor overslag

Topman Boudewijn Siemons van Havenbedrijf Rotterdam verwacht niet dat de situatie in de Rode Zee dit jaar effect heeft op de totale overslag in de Rotterdamse haven. Dat is mits de situatie daar niet verergert, benadrukt hij bij de presentatie van de jaarcijfers van de grootste haven van Europa.

19 februari '24 ( 9:51)

Marine vaart uit naar Noorwegen voor grootste NAVO-oefening

Twee schepen van de marine vertrekken maandag richting het noorden van Noorwegen om daar deel te nemen aan de oefening Nordic Response. Dat is een onderdeel van Steadfast Defender, de grootste NAVO-oefening sinds de Koude Oorlog.

16 februari '24 (11:00)

Douane vindt zeventig kilo cocaïne in Rotterdamse haven

De douane heeft woensdag 70 kilo cocaïne gevonden in de Rotterdamse haven, meldt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag. Het gaat om een vondst van 50 kilo en een van 20 kilo. Beide partijen werden gevonden tussen fruit. De drugs zijn inmiddels vernietigd.

15 februari '24 (16:45)

Rotterdamse haven kan volgens Deltalinqs niet zonder arbeidsmigranten

De haven van Rotterdam kan niet zonder arbeidsmigranten. Dat zegt Victor van der Chijs, voorzitter van Deltalinqs, de ondernemersvereniging voor bedrijven in het havengebied. Het is volgens hem "ontzettend lastig" voldoende mensen aan te trekken om de duizenden vacatures in de haven te vervullen. "Nederland moet ook in de toekomst arbeidsmigranten blijven verwelkomen."

15 februari '24 ( 8:30)

Grote brand bij raffinaderij Esso in Botlekgebied

In een gebouw op het terrein van de Esso-raffinaderij in het Rotterdamse Botlekgebied is in de nacht van woensdag op donderdag brand uitgebroken. Een woordvoerster van de veiligheidsregio spreekt van een zeer grote brand en de brandweer is met meerdere voertuigen uitgerukt om het vuur aan de Botlekweg te bestrijden.

12 februari '24 (13:30)

Rijn bij Lobith minder boven NAP dan verwachting Rijkswaterstaat

De Rijn bij Lobith komt minder hoog te staan dan Rijkswaterstaat eerder verwachtte. Volgens de dienst bereikt de rivier in de loop van maandag bij Lobith het hoogste punt van 12,74 meter boven NAP. Eerder verwachtte Rijkswaterstaat nog dat de waterstand ruim boven de 13 meter boven NAP zou komen. Dat het water minder hoog komt te staan, komt doordat het de afgelopen dagen in het Duitse stroomgebied van de Rijn minder heeft geregend dan verwacht.

09 februari '24 (13:05)

Harbour Run 2024: hardlopen door havengebied Rotterdam

Zondag 6 oktober 2024 kunnen hardloop- en havenfans hun hart ophalen. Deze dag biedt een obstacle run door het Rotterdamse havengebied deelnemers flinke uitdagingen. Dat meldt Port of Rotterdam.

08 februari '24 (15:47)

Man overleden na val uit heistelling bij Waalhaven

Bij de Waalhaven in Rotterdam is vanochtend een man uit de lift van een heistelling gevallen toen die stelling omviel. Reanimatie mocht niet meer baten. De man is overleden. Dat meldt omroep Rijnmond.

06 februari '24 ( 9:31)

Storing Buitenhuizerbrug over Zijkanaal C opgelost

Een storing zorgde er de afgelopen tijd voor dat de Buitenhuizerbrug over Zijkanaal C alleen op woensdagen op aanvraag bediend kon worden. Inmiddels is deze storing opgelost. Dat meldt Rijkswaterstaat.