BBZ: Coronasteun aan historisch vloot laat negen maanden op zich wachten

Het besluit in september 2020 om de noodlijdende historische vloot extra te helpen, strookt niet met de snelheid waarmee die hulp tot stand komt. Dat zegt de vereniging voor beroepschartervaart (BBZ) na het lezen van een brief aan de Tweede Kamer door staatssecretaris Mona Keijzer. In de brief komt naar voren dat de aanvullende hulp aan het eind van kwartaal twee (eind juni) mogelijk beschikbaar komt, negen maanden na het besluit om de vloot met 15 miljoen euro te ondersteunen. Dit meldt BBZ.

"Wij begrijpen er niets van. Waarom is dit zo moeilijk? We weten dat de schipper die vanaf juni aan het druppelende TVL infuus hangt, daar nu ook nog hangt; elke dag een beetje amechtiger. En we weten dat de eerste helft van 2021 ook totaal verloren is en dat die schipper dan nog steeds aan dat infuus hangt. Waarom dan niet een extra shot via datzelfde infuus? Het geld is nu nodig”, zo meldt directeur Paul van Ommen in een persbericht.

Reserves elke dag kleiner

Volgens de BBZ zijn de reserves van schippers vanaf maart verleden jaar, het begin van de coronacrisis, elke dag kleiner geworden. “Elke dag gaat er meer geld uit, dan dat er aan inkomsten binnenkomt. En elke dag wordt de schuldenlast groter. Corona begon toen alle schepen net van de hellingen gleden voor het winteronderhoud. De werfrekeningen waren net betaald, vaak ook met het aanbetalingsgeld voor nog uit te voeren reizen. En juist op dat moment, het moment dat de reserves het dunst waren, werden de schepen stilgelegd en begonnen klanten hun geld terug te eisen. Geld dus dat er in veel gevallen niet meer was. Reizen die niet terugbetaald maar doorgeschoven werden naar 2021, worden nu teruggeëist”, aldus Van Ommen.

Snelheid nodig

Volgens de vereniging voor beroepschartervaart is er snelheid nodig. “De steun van 15 miljoen werd toegezegd op een moment dat de situatie en de vooruitzichten beter waren dan nu. Het is tot nu toe elke dag slechter geworden. Als het de bedoeling is om de schepen te behouden en als het geld daarvoor klaar ligt, dan moet dat geld ook ingezet worden als het nodig is en niet pas daarna.”

Door: Nationale Transportgids