Rivier de Rijn voor grootste gedeelte onbevaarbaar door hoogwater

De Europese hoofdwaterweg van de Rijn is voor het overgrote deel tijdelijk niet meer toegankelijk voor de scheepvaart. Tussen Keulen en Maxau mogen sinds gister geen schepen meer varen. Vandaag is vanaf Duisburg eveneens langzaam varen verplicht gesteld. Dit meldt de Scheepvaartkrant.

 

De verwachting is dat het hoogwater in Keulen tot dinsdag aanhoudt, en er vanaf dan weer gevaren kan worden. Smeltwater uit de Alpen zorgt in combinatie met langdurige regenval voor een lange vloedgolf, die pas komende maandag in Keulen zijn piek bereikt.

Stijging of daling

voor wat betreft de waterstanden in Nederland verwacht Rijkswaterstaat dat het water na het weekeinde weer gaat zakken, maar als er opnieuw veel neerslag valt, is een nieuwe stijging ook mogelijk. Rijkswaterstaat is extra alert en meet nauwgezet hoeveel water er door de rivieren stroomt en hoe hoog de waterstanden zijn langs de kust en op de grote meren.

Binnen Nederland werkt Rijkswaterstaat nauw samen met andere waterbeheerders, zoals waterschappen, gemeenten en provincies. Naast metingen worden met behulp van modellen verwachtingen opgesteld op basis van weersverwachtingen, neerslaggegevens en de waterhoogtes van de rivieren in Duitsland, België en Zwitserland.

Door: Nationale Transportgids