Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Minister bereikt overeenstemming schadeafhandeling met reder MSC Zoe

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 7 min
location_on [xx]km
De minister van Infrastructuur en Waterstaat heeft definitief een overeenstemming bereikt met de Mediterranean Shipping Company (MSC) over de afhandeling van de schade. De MSC Zoe verloor op 2 januari 2019 ruim 342 containers boven de Waddeneilanden. Dit meldt Rijksoverheid.

De reder van het schip moet, naast de kosten die MSC zelf heeft gemaakt voor de opsporing en berging van verloren containers en lading, in totaal het bedrag van 3.421.568 euro aan schade vergoeden. Dit bedrag is de vergoeding van de kosten die het Rijk en andere partijen hebben gemaakt bij het bestrijden van deze containerramp en voor kosten die mogelijk in de toekomst nog kunnen ontstaan omdat bij de bergingsoperatie niet alle verloren lading kon worden opgeruimd. MSC heeft het bedrag inmiddels voldaan.

Bijdrage aan Fishing for Litter

Met de bergingsoperatie is niet alle verloren lading terug gevonden. In totaal werden 299 containers, of delen van (unieke) containers geborgen. Nog resterende ladingresten zullen onder andere worden aangepakt door het ‘Fishing for Litter’-project, waarbij afval dat als ‘bijvangst’ in de netten van vissers belandt aan land wordt gebracht en wordt verwerkt. MSC draagt daarom van het totaalbedrag 268.000 euro bij aan Fishing for Litter.

Door de dynamiek van de zeebodem kunnen ladingrestanten van de MSC Zoe die bij bergingsoperatie niet zijn gedetecteerd en opgeruimd alsnog tevoorschijn komen. MSC betaalt 217.800 euro zodat eventuele toekomstige zeebergingen door het Rijk daaruit kunnen worden bekostigd en, daarnaast, 800.000 euro voor eventuele toekomstige schoonmaakactiviteiten op de stranden. Rijkswaterstaat maakt hiervoor met de Waddeneilandgemeenten en de in aanmerking komende belangenorganisaties afspraken over de verdere samenwerking en de eventuele inzet voor het geval ladingresten van de MSC Zoe op de stranden aanspoelen.

Ecologisch-juridisch onderzoek

MSC draagt verder nog de helft van de kosten van een ecologisch-juridisch onderzoek, een bedrag van 525.479 euro, dat wordt uitgevoerd om te bepalen of sprake is van milieuschade. De uitkomsten van dit onderzoeken worden in het eerste kwartaal verwacht. De verzekeraar van MSC staat verder tot een bedrag van 7 miljoen euro garant indien komt vast te staan dat zodanige milieuschade is ontstaan, dat de containerramp met de MSC Zoe daarvan de oorzaak is en MSC daarvoor aansprakelijk kan worden gehouden.

Alle claims door MSC voldaan

Voor de Noordzee en de Waddenzee is Rijkswaterstaat verantwoordelijk voor de waterkwaliteit en zijn ze beheerder van de bodem. Vanuit deze rol heeft Rijkswaterstaat MSC direct na het overboord slaan van de 342 containers aansprakelijk gesteld voor schade van de containerramp, en afspraken gemaakt met de verzekeraar van MSC over het bergen van de containers. Daarnaast coördineerde Rijkswaterstaat de schadeafhandeling voor andere overheden en terreinbeherende natuurorganisaties in het Waddengebied. Hiervoor werd een speciaal schadeloket ingericht. Namens 26 partijen werd vervolgens een claim van 855.473 euro.= ingediend bij MSC. Op basis van de overeenkomst die de minister heeft gesloten met MSC betaalde de reder dit bedrag en hiermee zijn alle claims door MSC voldaan.

Door: Nationale Transportgids

18 juli '25 ( 8:37)

Innovatieve chemicaliëntanker Bow Olympus in Rotterdamse haven

Donderdag 17 juli 2025 is de innovatieve chemicaliëntanker Bow Olympus in de haven van Rotterdam aangemeerd. In het oog sprongen de vier 22 meter hoge eSAILs aan boord: geavanceerde windzeilen die het brandstofverbruik verlagen en de CO₂-uitstoot aanzienlijk verminderen. Dat meldt Port of Rotterdam.

16 juli '25 (14:50)

Storing Calandbrug (A15) voorbij

Sinds donderdag 10 juli 2025 was sprake van een storing aan de Calandbrug (A15). Deze brug kon daardoor niet meer op afstand bediend worden voor de scheepvaart. Hiervan ondervonden de scheepvaart en het wegverkeer hinder. De storing is gistermiddag verholpen. Dat meldt Rijkswaterstaat.

15 juli '25 (11:15)

Burgervlotbrug in Noord-Holland weer in gebruik

Sinds vrijdagavond 11 juli 2025 is de Burgervlotbrug weer in gebruik. De herstelwerkzaamheden en de montage van de vlotbrug op locatie zijn afgerond en de brug is uitgebreid getest. De brugbedieningscentrale in Heerhugowaard kan de brug weer bedienen. Daarover bericht de provincie Noord-Holland.

15 juli '25 ( 9:18)

Leerlingen RGO Beroepscampus helpen circulaire kunststofschepen ontwikkelen

Scheepsbouwbedrijf Padmos heeft RGO Beroepscampus gevraagd mee te werken aan een innovatief demonstratieproject waarin circulaire kunststofschepen worden ontwikkeld. Met onder meer een leverancier van kunststoffen en een mosselvisserijbedrijf werkt de in Middelharnis gevestigde onderwijsinstelling samen aan dit project voor de provincie Zeeland. Dat meldt Eilandennieuws.nl.

14 juli '25 (13:03)

Coenbrug voorlopig nog niet bediend voor hoge scheepvaart

De Coenbrug in de A8 bij Zaanstad zou vrijdag 11 juli 2025 (voor het eerst sinds mei 2021) weer bediend gaan worden voor de hoge scheepvaart. Bij de laatste tests is echter een technisch probleem geconstateerd in het gebruikte materiaal van de veerbuffer. Dat meldt Rijkswaterstaat.

11 juli '25 (15:04)

Tepsa neemt terminal van Global Energy Storage over

Tepsa, een onafhankelijke exploitant van opslagterminals voor vloeibare bulkgoederen, heeft een terminal in de Europoort overgenomen van Global Energy Storage (GES). Deze terminal beschikt over een opslagcapaciteit van 212.000 m³ en circa 18 hectare aan ontwikkelbare grond. De locatie biedt diepzee toegang en is aangesloten op spoor- en pijpleidingnetwerken. Dat meldt Port of Rotterdam.

11 juli '25 (11:59)

Vrouw op boot trekt pistool bij ruzie met voorbijganger

Een vrouw op een boot op de Nieuwe Meer in Amsterdam Nieuw-West heeft donderdagmiddag een pistool getrokken. Ze had ruzie met een passagier van een andere boot en begon diegene te bedreigen. Inmiddels heeft de politie de vrouw aangehouden en meegenomen. Nu blijkt dat het helemaal niet om een echt pistool ging. Dit meldt de Telegraaf.

11 juli '25 ( 8:05)

Provincie Noord-Holland gaat zelf weer sluizen en bruggen bedienen

De provincie Noord-Holland neemt de bediening, planning en sturing van al haar bruggen en sluizen per 1 november 2025 weer in eigen hand. Sinds 2020 is dit al het geval voor de bediening van bruggen en sluizen op afstand. Vanaf 1 november is het provinciepersoneel ook op de bedienhuisjes van bruggen, pontjes en sluizen te vinden. Daarover bericht de provincie Noord-Holland.

10 juli '25 ( 3:25)

Mogelijk goederenoverslag bij Hoek van Holland via water en spoor

De provincie Zuid-Holland onderzoekt of bij Hoek van Holland een terminal kan worden gebouwd voor de overslag van onder meer groente, fruit en bloemen via het water en het spoor. De Provinciale Staten hebben hiervoor 150.000 euro uitgetrokken. Twee keer per dag vaart tussen Hoek van Holland en de Engelse havenstad Harwich een boot met vrachtwagens.

09 juli '25 (15:20)

Tientallen kilo's cocaïne onderschept in Rotterdamse haven

De douane heeft dinsdag 92 kilo cocaïne onderschept in de Rotterdamse haven, met een straatwaarde van ruim 2 miljoen euro. De drugs werden gevonden in twee containers die op hetzelfde schip stonden. De partij is inmiddels vernietigd.