Cruiseschip Mardi Gras sluitstuk van LNG-jaar in Rotterdamse haven

Het splinternieuwe cruiseschip Mardi Gras komt vanmiddag aan bij Cruise Port Rotterdam. Het is het grootste en eerste LNG aangedreven cruiseschip van Carnival Cruise Line. Het vaartuig is zonder passagiers op doorreis van Meyer Turku, Finland - de werf waar het is gebouwd - naar uiteindelijk Port Canaveral, Florida. Vandaaruit gaat het volgend jaar cruisen. Dit meldt Port of Rotterdam.

Mardi Gras komt naar Rotterdam om te bunkeren. De aankomst van het schip is een fraai sluitstuk van LNG – jaar 2020 voor de Rotterdamse haven. Met als andere hoogtepunten de aankomsten van de Sleipnir, het op LNG varende grootste half afzinkbare kraanschip ter wereld; de Iona, het eerste LNG aangedreven cruiseschip dat in Rotterdam arriveerde en de CMA CGM Jacques Saade, het eerste 23.000 TEU containerschip dat op LNG vaart.

LNG-hub

Met de opening van de Gate terminal tien jaar geleden, begon het Havenbedrijf het gebruik van LNG in Rotterdam te stimuleren met een dubbele doelstelling. Het wil de scheepvaart stimuleren tot een transitie in het brandstofgebruik; van stookolie naar het schonere LNG. Daarnaast streeft het Havenbedrijf ernaar van Rotterdam de LNG-hub van Noord-West Europa te maken. Inmiddels vinden er wekelijks op diverse locaties in de haven LNG bunkeringen plaats en heeft de haven de beschikking over bijna tien LNG-bunkerschepen. De Mardi Gras zal gebunkerd worden door het bunkerschip LNG London, geopereerd door Victrol en met LNG van Shell.

Holland America Line

Mardi Gras is na AIDA Nova, Costa Smeralda en Iona van Cunard het vierde LNG aangedreven cruiseschip van Carnival Corporation, de grootste cruiserederij ter wereld en onder andere ook het moederbedrijf van Holland America Line en dus ook Carnival Cruise Line. Wereldwijd worden er tussen 2020 en 2025 nog eens 22 LNG aangedreven cruiseschepen in de vaart genomen.

Door: Nationale Transportgids