Vluchthaven Gorinchem breidt overnachtingsplekken scheepvaart uit

Vanaf maandag 14 december zijn vier nieuwe plekken in de overnachtingshaven in Gorinchem gereed. Steeds meer en steeds grotere schepen bevaren de Boven-, Beneden- en Nieuwe Merwede. Op termijn zou een tekort aan overnachtingsplaatsen op dit traject ontstaan voor de binnenvaart. Door de extra overnachtingsplaatsen kunnen schippers zich houden aan de wettelijk voorgeschreven vaar- en rusttijden. Dit meldt Rijkswaterstaat.
schepen.

De aannemerscombinatie Strukton en Van Den Herik heeft het werk verricht. De uitvoering van deze klus heeft ruim een half jaar geduurd. Aan de westzijde van de haven is een damwandkade met wrijfhout gerealiseerd, waar twee schepen veilig kunnen afmeren.

Uitbaggeren

Om het water diep genoeg te laten zijn voor de schepen, is de vluchthaven uitgebaggerd. Vervolgens is de bodem beschermd met zogenoemde zinkstukken, matten van wilgentenen en geotextiel, en stortsteen om deze op hun plek te houden.

Daarnaast is er een afmeervoorziening gemaakt, voor nog eens twee schepen. Deze afmeervoorziening bestaat uit een aantal meerpalen met daartussen een drijvende steiger. En om ervoor te zorgen dat de schippers, die aan de oostzijde afmeren, aan wal kunnen is er richting de dijk een drijvende steiger gerealiseerd met een loopbrug naar de dijk.

Meer overnachtingsplaatsen

Er worden de komende jaren in het hele land meer overnachtingsplaatsen gerealiseerd. Ook op de Waal, en op de Lek. In Bergambacht wordt volgend jaar gestart met een hele nieuwe haven voor de binnenvaart

Door: Nationale Transportgids