Damen Shipyards gaat negen duurzame Waterbussen bouwen

Damen Shipyards in Gorinchem heeft afgelopen maandag een contract getekend met de Nederlandse ferry joint-venture Aqualiner-Swets voor in totaal negen passagiersschepen. Met deze schepen verzorgt de joint venture vanaf 2022 namens de Provincie Zuid-Holland en de Regio, beter bekend als Waterbus, het openbaar vervoer tussen Rotterdam en de Drechtsteden. Aqualiner-Swets bleek de winnaar te zijn van een door de EU aanbesteed contract van maximaal vijftien jaar. Dit meldt Damen Shipyard.

Damen levert in totaal negen schepen, waarvan zes hybride en koolstofvezel Waterbussen voor de snelle Intercity-routes tussen Sliedrecht, Dordrecht, Rotterdam en Werelderfgoed Kinderdijk. Damen en de nieuwe operators hebben in het ontwerp de mogelijkheid opgenomen om deze schepen uiterlijk in 2030 om te bouwen naar volledige elektrische voortstuwing. 

De overige drie schepen, de City Ferries, zullen vanaf de start van de dienst in 2022 volledig elektrisch zijn en gaan een dienst leveren in het stadsgebied van Dordrecht, Papendrecht en Zwijndrecht.

Circulair bouwen

Duurzaamheid is een belangrijk thema dat terug te vinden is in het totale scheepsontwerp van de Waterbussen die Damen gaat bouwen. Zo heeft Damen het interieur van de schepen volledig circulair ontwikkeld, met natuurlijke materialen zoals wol en hout en gerecyclede materialen.

Door Nationale Transportgids