Ondanks vermoedens weinig zicht op criminaliteit in Noordelijke zeehavens

Er is weinig zicht op georganiseerde criminaliteit in Noordelijke zeehavens Eemshaven, Delfzijl, Lauwersoog en Harlingen. Hoewel de politie, de douane en de Koninklijke Marchechaussee vermoedens hebben, bestaat er geen goed beeld van. Dat is de uitkomst van een onderzoek door Onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap. Dit meldt RTV Noord. 

Uit het onderzoek dat is uitgevoerd door bureau Pro Facto wordt geconcludeerd dat er weinig controle en toezicht is op wat er zich allemaal in de havens afspeelt. Dat terwijl het grotendeels openbare karakter van de havens gelegenheid bieden voor criminele activiteiten.

Aantrekkelijk voor criminelen

Dat beeld wordt onderschreven door hoofd Operatiën van de Politie Noord-Nederland, Joop de Schepper. Volgens de Schepper zijn de noordelijke zeehavens aantrekkelijk, hebben ze een goede infrastructuur en bieden ze een directie toegang tot internationale wateren.In een reactie tegen RTV Noord zegt hij: “Het zou kunnen gaan om bijvoorbeeld drugssmokkel, de illegale in- of uitvoer van auto's, mensensmokkel, maar ook milieucriminaliteit in de havens', vervolgt hij. 'We zien om ons heen wat er in andere havens gebeurt. Dan is het wel een beetje naïef om te denken dat die mooie havens van ons gevrijwaard blijven. Het wordt tijd de feiten te onderzoeken.”

De onderzoekers laten weten dat de verschillende handhavingsorganisaties die in de zeehavens werken, te weinig informatie hebben. Daardoor is 'er geen gestructureerd en onderbouwd beeld is van de aard en omvang van georganiseerde criminaliteit in de zeehavens. De puzzelstukjes komen niet bij elkaar.'

Beter vestigingsklimaat

De Schepper hoopt dat als de informatieachterstand is weggewerkt er maatregelen genomen kunnen worden tegen de georganiseerde criminaliteit. “Denk daarbij bijvoorbeeld aan het vestigingsklimaat: welke bedrijven wil je wel en welke niet, wat zijn de vergunningen die erbij horen? Maar je kunt ook fysieke maatregelen nemen, zoals betere verlichting, het invoeren van toegangscontrole en het houden van toezicht”, zo laat hij tegenover RTV Noord weten.

Door: Nationale Transportgids