Test stormvloedkering Ramspol: scheepvaartverkeer gestremd

Rijkswaterstaat sluit op dinsdag 6 oktober van 07.00 tot 18.00 uur de stormvloedkering Ramspol bij Kampen. De proefsluiting is nodig om te testen of de stormvloedkering gereed is voor het stormseizoen. Het Ramsdiep en de Ramsgeul zijn gesloten, waardoor het scheepvaartverkeer tijdelijk gestremd is. Dit meldt Rijkswaterstaat. 

De stormvloedkering Ramspol is een opblaasbare dam, die bij hoogwater het Zwarte Meer van het Ketelmeer afsluit. Dit zorgt voor een korte onderbreking in de doorstroming en waarborgt daarmee de veiligheid van het achterland. Tijdens de jaarlijkse functioneringssluiting voeren specialisten van Rijkswaterstaat een inspectie uit van het balgdoek en wordt de rek van het doek van de drie balgen gemeten.

Stremming scheepvaart

Het Ramsdiep (tussen het Ketelmeer en het Zwarte Meer) wordt dinsdag 6 oktober 2020 van 00.00 tot 23.59 uur gestremd voor het scheepvaartverkeer in verband met de sluiting. De scheepvaart wordt via de eigen kanalen geïnformeerd.

De stormvloedkering wordt ieder jaar getest. In het voorjaar inspecteren we de conditie van de binnenzijde van het balgdoek (inspectiesluiting) met behulp van drones. De eerste dinsdag van september test Rijkswaterstaat of de stormvloedkering gereed is voor het stormseizoen dat loopt van 1 oktober tot 15 april (functioneringssluiting).

Inspectiesluiting

Dit jaar is de functioneringssluiting eenmalig op dinsdag 6 oktober 2020. Dit omdat de inspectiesluiting (oorspronkelijk gepland in mei 2020) in verband met corona is doorgeschoven naar begin september. Het is niet mogelijk de functionerings- en inspectiesluiting te combineren.

Door: Nationale Transportgids