Stormseizoen van start: proefsluiting Maeslantkering succesvol

De proefsluiting van de Maeslantkering, op de grens van Het Scheur en de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland, is geslaagd. De deuren werden gistermiddag succesvol ingevaren. Daarna was de Nieuwe Waterweg weer voor het scheepvaartverkeer beschikbaar. Dit meldt Rijkswaterstaat. 

Na het grote onderhoud in de zomermaanden test Rijkswaterstaat altijd vóór de start van het stormseizoen de Maeslantkering en de Hartelkering, samen de Europoortkering genoemd. Het stormseizoen loopt van 1 oktober tot en met 15 april.

De functioneringssluiting is bedoeld om de stormvloedkeringen integraal te testen, zowel de techniek als de mensen die de keringen bedienen. De jaarlijkse functioneringssluiting markeert dat Rijkswaterstaat klaar is voor het stormseizoen.

Publieksevenement

Normaal gesproken is de jaarlijkse functioneringssluiting van de Maeslantkering een groot publieksevenement, maar vanwege de coronamaatregelen was dat dit jaar helaas niet mogelijk.

Geïnteresseerden konden, in afgeslankte vorm, de Maeslantkering van zeer dichtbij komen bekijken. Bezichtiging was uitsluitend via reservering vooraf mogelijk. Het bijzondere van deze rondleiding was dat de Maeslantkering, op het moment van de rondleiding, in het water lag. Dit vanwege het sluiten van de kering in de nacht en heropening op zondagmiddag.

Door: Nationale Transportgids