Brancheorganisaties hoopvol over investeringen in vaarweginfrastructuur

De brancheorganisaties Koninklijke BLN-Schuttevaer, het Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart (CBRB), de Vereniging van Waterbouwers en evofenedex, samenwerkend in het Centraal Overleg Vaarwegen (COV) zijn blij met de investeringen van de regering in de vaarweginfrastructuur. De investeringen komen vanuit het Nationaal Groeifonds en het steunpakket voor corona. Dit meldt Scheepvaartkrant.

“De natte infrastructuur in Nederland is verouderd en dient op veel plaatsen gerenoveerd of vernieuwd te worden om ook in de toekomst de voordelen van vervoer over water optimaal te kunnen benutten”, zeggen de organisaties. Het COV roept op om naast investeren in aanleg en deugdelijk beheer en onderhoud tegelijkertijd te investeren in kennis en deskundig personeel bij Rijkswaterstaat.

De brancheorganisaties zijn blij dat een deel van dit geld gebruikt wordt om de infrastructuur te verbeteren. Volgens de organisaties helpt het doen van investeringen in de vaarwegen om files op de weg te voorkomen. Daarnaast is het milieuvriendelijk en heeft het een vliegwieleffect op de regionale economieën.

Achterstallig onderhoud

Deugdelijk beheer en de uitvoering van onderhoud van de Nederlandse vaarwegen is enorm belangrijk, zo benadrukken de organisaties: “Dagelijks heeft de binnenvaart te maken met de effecten van zwaar achterstallig onderhoud, welke is doorgeslagen op de fundamentele elementen van de nautische kunstwerken. Dit zorgt ervoor dat er continue storingen zijn bij sluizen met als gevolg ongeplande stremmingen van korte en langere duur. Niet alleen heeft dit gevolgen voor de binnenvaartondernemingen, maar ook voor de havenbedrijven, de verladers en de havens zelf in relatie tot bereikbaarheid.”

Door: Nationale Transportgids