Provincie Zuid-Holland negeert vonnis rechter over varend ontgassen

Een jaar geleden oordeelde de rechtbank van Den Haag dat de provincie Zuid-Holland het verbod op varend ontgassen door tankschepen moet handhaven. De provincie gaat echter niet optreden tegen schippers die hun tankschepen al varend ontgassen, en legt daarmee het vonnis van de rechtbank naast zich neer. Dit meldt Algemeen Dagblad.

De werkgroep Stop Ontgassen is niet te spreken over het besluit van de provincie: “Dit is een zwaktebod”, aldus woordvoerder Peter Breedveld. “Als iedereen een vonnis van de rechter naast zich neer kan leggen, worden we een bananenrepubliek.”

Stankoverlast

Het is voor tankschepen noodzakelijk om te ontgassen, omdat er altijd ladingrestjes in het ruim achterblijven na het lossen, en een volgende lading vaak andere stoffen bevat. De restjes en de nieuwe stof mogen niet mengen. Veel schepen ventileren hun ruimen al varend om de ladingrestjes kwijt te raken, maar dit leidt vaak tot stankoverlast voor mensen die in de omgeving van kanalen en rivieren wonen. Daarom heeft de provincie zelf een ontgassingsverbod ingesteld. Ze handhaaft dit verbod echter niet, ook niet nadat de rechtbank oordeelde dat dit wel degelijk moet.

Lastig te constateren

Het argument van de provincie om niet te handhaven is dat overtredingen lastig te constateren zijn, omdat de controleurs van de provincie zelf geen schepen hebben. Hierdoor kunnen de controleurs niet bij mogelijke overtreders aan boord treden om de precieze overtreding te constateren. Volgens de rechter is dit geen goed argument. Ondertussen loopt het aantal klachten wegens overlast op, aldus de werkgroep Stop Ontgassen.

Door: Nationale Transportgids