Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Boete voor te snel varen bij opnames Kameleon-film in Friesland

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
De waterpolitie in Friesland heeft woensdag een paar uur de opnames van de nieuwe Kameleon-film stilgelegd. Tijdens de scène, die werd gedraaid op het Sneekermeer, zouden de boten te hard hebben gevaren. Ook zouden de makers in overtreding zijn geweest omdat de twee minderjarige hoofdrolspelers geen vaarbewijs zouden hebben.

Regisseur Steven de Jong heeft een bericht hierover in de Leeuwarder Courant bevestigd. "We hadden alles geregeld, we hadden vergunningen en ontheffingen", vertelt De Jong. Desondanks werd zijn filmcrew volgens hem klemgevaren door twee boten van de waterpolitie. Zij zouden de boot van de Kameleon-tweeling in beslag hebben willen nemen. "Er staan tientallen man crew om die jongens heen. En de agenten vragen serieus: wat zijn jullie aan het doen?"

De politie bevestigt dat een boete is opgelegd voor te snel varen en dat voor de overige overtredingen waarschuwingen zijn gegeven. De ontheffingen waarmee werd geschermd, gelden volgens een woordvoerder van de politie niet voor het gedeelte van het Sneekermeer waarop werd gevaren.

Vaarbewijs

Volgens regisseur De Jong waren de ontheffingen en vergunningen allemaal geregeld met de provincie Friesland. De twee hoofdrolspelers, die in de film af en toe een stukje zelf moeten varen, hebben het theoretische gedeelte van het vaarbewijs gehaald. "Ze zijn minderjarig, dus het praktijkvaarbewijs mogen ze nog niet halen."

De Kameleon voer volgens de maker tussen de 30 tot 40 kilometer per uur over het water. "De Kameleon moet snel varen. Dat hoort bij die boot en daar hebben we een ontheffing voor. Als we nou gevaarlijk aan het varen waren of ons niet aan de regels hielden, dan had ik het begrepen. Maar dat deden we niet en er waren maar drie bootjes op het hele meer."

Bioscoopfilm

De beroemde Friese tweeling Hielke en Sietse Klinkhamer keert volgend jaar terug naar de bioscoop. De vorige twee bioscoopfilms kwamen in 2003 en 2005 uit en trokken 750.000 en 450.000 bezoekers naar de Nederlandse bioscopen.

Door: ANP

08 juli '25 ( 8:46)

Sluizen Lith en St. Andries gestremd door lekkage

Vanwege lekkage in het bediengebouw zijn de zuidkolk van de Prinses Máximasluizen in Lith en de sluis van St. Andries gestremd. De alternatieve vaarroutes lopen via de Bergsche Maas of via sluis Weurt. Dat leidt voor de scheepvaart tot veel extra reistijd. Daarover bericht Rijkswaterstaat.

08 juli '25 ( 8:01)

Zaak aanvaring Waddenzee van start

Twee families maken gebruik van hun spreekrecht tijdens de strafzaak over de dodelijke aanvaring op de Waddenzee. De zaak tegen de twee schippers van de snelboot en de watertaxi begint dinsdag in de rechtbank in Leeuwarden.

07 juli '25 (12:16)

Dienstregeling Middenkolk Oranjesluizen volledig hervat

Sinds vrijdag 4 juli 2025 is de Middenkolk van de Oranjesluizen weer normaal in gebruik. Deze wordt weer bediend volgens de dienstregeling. Dat meldt Rijkswaterstaat.

04 juli '25 ( 7:31)

Afgelopen halfjaar iets minder coke onderschept in zeehavens

De douane heeft in de eerste zes maanden van dit jaar 15.600 kilo cocaïne in de Nederlandse zeehavens onderschept. Dat is 400 kilo minder dan in de eerste zes maanden van 2024.

02 juli '25 (15:46)

Boete voor bedrijf om fataal ongeval op ponton in Calandkanaal

Een Rotterdams op- en overslagbedrijf heeft een boete gekregen van 50.000 euro voor een ongeluk waarbij in november 2022 een werknemer om het leven kwam. De 47-jarige man werd tijdens zijn werk op een ponton in het Calandkanaal in de Europoort geraakt door een kabel die knapte. De man raakte zwaargewond en overleed dezelfde dag in het ziekenhuis.

02 juli '25 (11:30)

Arcadis gaat Nijkerkersluiscomplex renoveren

Arcadis zet in opdracht van Rijkswaterstaat de eerste stappen voor de renovatie van het Nijkerkersluiscomplex bij Nijkerk en doet dit samen met ingenieursbureau Iv-Infra. Dat meldt Arcadis.

01 juli '25 (11:09)

Radiosystemen van de kustwacht werken niet door storing

De radiosystemen van Kustwacht Nederland werken niet door een storing die dinsdagochtend vroeg ontstond. Hierdoor kan de kustwacht geen berichten ontvangen of verzenden via de marifoon. Ook op de uitwijklocatie zijn problemen, aldus de Kustwacht.

01 juli '25 (10:44)

Kustwacht niet te bereiken op noodnummer vanwege een storing

Kustwacht Nederland heeft een probleem met het radiosysteem vanwege een storing. De Kustwacht kan nu geen berichten ontvangen of verzenden. Dat meldt NH Nieuws.

30 juni '25 (13:11)

Haven Rotterdam luidt dinsdag Nationaal Industrie Alarm

De haven van Rotterdam laat dinsdag het Nationaal Industrie Alarm afgaan om aandacht te vragen voor de problemen waarmee de industrie in de haven kampt. Daarbij wordt op verschillende plekken getoeterd door trucks, gaan alarmsignalen af en worden scheepsbellen geluid.

27 juni '25 (11:19)

Westerscheldetunnel houdt 14 miljoen euro over aan recordjaar

De Westerscheldetunnel heeft 14,2 miljoen euro overgehouden aan het recordjaar 2024, bijna een miljoen meer dan begroot. De winst valt hoger uit, omdat afgelopen jaar meer voertuigen dan verwacht gebruikmaakten van de 6,6 kilometer lange tunnel tussen Zuid-Beveland en Zeeuws-Vlaanderen. In 2019 was het nettoresultaat nog beter, ruim 15 miljoen euro.