Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

ILT onderschept producten met gevaarlijke stoffen in haven Rotterdam

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft 300 spuitbussen gevuld met heptafluorpropaan (R227ea) onderschept in de Rotterdamse haven. Deze partij zogeheten ‘freeze sprays’ is afkomstig uit China met eindbestemming in Duitsland. Dit meldt de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Heptafluorpropaan is schadelijk voor het klimaat; de uitstoot van één kilogram van deze stof is vergelijkbaar met een uitstoot van 3.220 kilo CO2. Bij deze onderschepping gaat het om 130 ton CO2 equivalent. Dit komt ongeveer overeen met een persoon die 650 retourvluchten maakt van Schiphol naar Parijs. Deze partij wordt op last van de ILT vernietigd, waarmee wordt voorkomen dat het op de Europese markt terechtkomt.

F-gassen en gevaarlijke stoffen

De Europese F-gassenverordening (gefluoreerde broeikasgassen) verbiedt het op de Europese markt brengen en verkopen van deze freeze sprays. De sprays worden onder meer gebruikt voor het lokaliseren van storingen en defecten in elektronische apparatuur. Daarnaast zijn in de lading andere producten aangetroffen met gevaarlijke stoffen die in strijd zijn met de Europese REACH-regelgeving. Zo werden onder meer tubes lijm aangetroffen die volgens de begeleidende informatie tolueen bevatten in een hoeveelheid die op grond van de REACH-regelgeving in Europa verboden is. Tolueen is een stof die bekend staat als oorzaak van verminderde vruchtbaarheid of afwijkingen in de ontwikkeling van een embryo of foetus.

Verantwoordelijkheid van hele transportketen

De partij spuitbussen is aan het licht gekomen bij de expediteur die eerder betrokken was bij de onderschepping door de ILT van een illegale partij wegwerpcilinders met gefluoreerde broeikasgassen (koudemiddelen). Hoewel in het algemeen geldt dat in eerste instantie de importeur verantwoordelijk is, is in jurisprudentie bepaald dat iedereen in de transportketen een verantwoordelijkheid heeft. De expediteur kreeg daarom een last onder dwangsom (LOD) opgelegd om herhaling te voorkomen.

Marco Buitelaar, programmamanager Minder Broeikasgassen bij de ILT: “We hebben gezien dat de expediteur zijn verantwoordelijkheid pakt en er mede voor zorgt dat de illegale handel in F-gassen aan het licht komt en kan worden aangepakt.”

Interventies

Uit nader onderzoek van de ILT blijkt dat dergelijke spuitbussen - gevuld met gefluoreerd broeikasgas met een Global Warming Potential (GWP) groter dan 150 - door verschillende partijen worden verkocht. GWP geeft het vermogen van aardopwarming aan in vergelijking met CO2. De ILT gaat - in samenwerking met brancheorganisaties en overheidspartijen zoals OLAF (het Europees bureau voor fraudebestrijding), Rijkswaterstaat en de douane - interventies inzetten, zodat deze illegale spuitbussen uit de handel worden genomen en op een milieuverantwoorde manier worden vernietigd.

Door: Nationale Transportgids

08 juli '25 (14:01)

Schipper watertaxi kan zich ongeluk niet herinneren

De schipper van watertaxi Stormloper kan zich de aanvaring met de snelboot Tiger op de Waddenzee niet herinneren. Hij lijdt aan een vorm van geheugenverlies. Dit bleek dinsdag bij de start van de strafzaak over de dodelijke aanvaring op de Waddenzee op 21 oktober 2022, die vier opvarenden het leven kostte.

08 juli '25 ( 8:46)

Sluizen Lith en St. Andries gestremd door lekkage

Vanwege lekkage in het bediengebouw zijn de zuidkolk van de Prinses Máximasluizen in Lith en de sluis van St. Andries gestremd. De alternatieve vaarroutes lopen via de Bergsche Maas of via sluis Weurt. Dat leidt voor de scheepvaart tot veel extra reistijd. Daarover bericht Rijkswaterstaat.

08 juli '25 ( 8:01)

Zaak aanvaring Waddenzee van start

Twee families maken gebruik van hun spreekrecht tijdens de strafzaak over de dodelijke aanvaring op de Waddenzee. De zaak tegen de twee schippers van de snelboot en de watertaxi begint dinsdag in de rechtbank in Leeuwarden.

07 juli '25 (12:16)

Dienstregeling Middenkolk Oranjesluizen volledig hervat

Sinds vrijdag 4 juli 2025 is de Middenkolk van de Oranjesluizen weer normaal in gebruik. Deze wordt weer bediend volgens de dienstregeling. Dat meldt Rijkswaterstaat.

04 juli '25 ( 7:31)

Afgelopen halfjaar iets minder coke onderschept in zeehavens

De douane heeft in de eerste zes maanden van dit jaar 15.600 kilo cocaïne in de Nederlandse zeehavens onderschept. Dat is 400 kilo minder dan in de eerste zes maanden van 2024.

02 juli '25 (15:46)

Boete voor bedrijf om fataal ongeval op ponton in Calandkanaal

Een Rotterdams op- en overslagbedrijf heeft een boete gekregen van 50.000 euro voor een ongeluk waarbij in november 2022 een werknemer om het leven kwam. De 47-jarige man werd tijdens zijn werk op een ponton in het Calandkanaal in de Europoort geraakt door een kabel die knapte. De man raakte zwaargewond en overleed dezelfde dag in het ziekenhuis.

02 juli '25 (11:30)

Arcadis gaat Nijkerkersluiscomplex renoveren

Arcadis zet in opdracht van Rijkswaterstaat de eerste stappen voor de renovatie van het Nijkerkersluiscomplex bij Nijkerk en doet dit samen met ingenieursbureau Iv-Infra. Dat meldt Arcadis.

01 juli '25 (11:09)

Radiosystemen van de kustwacht werken niet door storing

De radiosystemen van Kustwacht Nederland werken niet door een storing die dinsdagochtend vroeg ontstond. Hierdoor kan de kustwacht geen berichten ontvangen of verzenden via de marifoon. Ook op de uitwijklocatie zijn problemen, aldus de Kustwacht.

01 juli '25 (10:44)

Kustwacht niet te bereiken op noodnummer vanwege een storing

Kustwacht Nederland heeft een probleem met het radiosysteem vanwege een storing. De Kustwacht kan nu geen berichten ontvangen of verzenden. Dat meldt NH Nieuws.

30 juni '25 (13:11)

Haven Rotterdam luidt dinsdag Nationaal Industrie Alarm

De haven van Rotterdam laat dinsdag het Nationaal Industrie Alarm afgaan om aandacht te vragen voor de problemen waarmee de industrie in de haven kampt. Daarbij wordt op verschillende plekken getoeterd door trucks, gaan alarmsignalen af en worden scheepsbellen geluid.