Overslag haven Amsterdam fors gedaald door coronacrisis

De overslag van de havens in het Noordzeekanaalgebied, waaronder de zeehaven van Amsterdam, is vanwege de coronacrisis in de eerste helft van 2020 bijna 11 procent gedaald. In totaal was de overslag van deze havens in deze periode 48,7 miljoen ton. Dit meldt Vastgoedmarkt.

In de haven van Amsterdam daalde de overslag nog verder dan gemiddeld; hier was een terugval van 12 procent waarneembaar. Topman Koen Overtoom van havenbedrijf Port of Amsterdam: “Voor het eerst in jaren is er sprake van een daling van de overslag in onze haven en die is meteen significant. Toch zijn wij niet pessimistisch.” Er werden in Amsterdam een stuk minder containers afgehandeld, en de overslag van bulk, zoals benzine en kerosine, daalde ook flink. De distributieklanten van de haven zagen wel veel drukte, vooral met de distributie van levensmiddelen en pakketten. 

Geen cruiseschepen

Port of Amsterdam en de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland besloten in maart om cruiseschepen uit de haven te weren, om zo verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Vanaf half juni mogen cruiseschepen de haven wel weer aandoen, en het aantal bezoeken van riviercruiseschepen neemt weer langzaam toe. Het havenbedrijf verwacht echter dat zeecruiseschepen dit jaar niet meer terug zullen keren in de haven.

Door: Nationale Transportgids