‘Elektronische neuzen’ registreerden 136 mogelijke ontgassingen op de Lek

In 2019 registreerde de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid op de Lek 136 mogelijke ontgassingen van binnenvaartschepen. Deze mogelijke ontgassingen zijn opgevangen door de ‘elektronische neuzen’ langs de rivier. Of het ook daadwerkelijk om illegale ontgassingen gaat registreert zo’n neus niet direct. Dit meldt Algemeen Dagblad.

De elektronische neuzen, of ‘e-noses’, registreren veranderingen in de luchtsamenstelling. Tussen Kinderdijk en Vijfheerenlanden staan negen van deze neuzen om de lucht in de gaten te houden. Niet elke registratie wijst direct op een ontgassing; dat moet ter plaatse worden vastgesteld, aldus de Omgevingsdienst: “Daarnaast is niet iedere ontgassing een overtreding; niet voor alle stoffen geldt het verbod op ontgassen. De e-noses kunnen alleen detecteren dat er een mogelijke ontgassing is, niet om welke stof het gaat.”

Ontgassen

Het ontgassen van bepaalde stoffen en het ontgassen in dichtbevolkte gebieden is in Zuid-Holland verboden. Het levert namelijk onder andere stankoverlast op voor mensen die in de omgeving wonen. Het handhaven van dit verbod blijkt echter ingewikkeld omdat de provincie hiervoor afhankelijk is van derden. Daarom hebben een aantal gemeenten gezamenlijk een brief geschreven aan de provincie en het ministerie waarin wordt opgeroepen tot haast met een totaalverbod op ontgassen op water.

Door: Nationale Transportgids