Haven Rotterdam start proef met containerafhandeling zonder pincode

Deze week start een proef in Rotterdamse haven voor containerafhandeling zonder de in deze transport zeer gangbare pincode. Daarvoor zal een nieuwe applicatie getest worden: de zogenaamde Secure Container Release. Deze applicatie vervangt de pincode door een minder fraudegevoelige digitaal signaal, die de containerafhandeling niet alleen efficiënter, maar ook veiliger moet maken. Dit meldt Port of Rotterdam.

In de haven van Rotterdam worden jaarlijks miljoenen containers gelost, die vervolgens hun weg naar het achterland vervolgen. Het afhalen van die containers in de haven is een complex proces waarbij rederijen, expediteurs, transporteurs en terminals nauw moeten samenwerken om de vrijgave vlot en veilig te laten verlopen. Deze procedure brengt risico’s met zich mee.

Zonder PIN-code

Om als chauffeur een container te mogen ophalen bij de terminal moet de chauffeur beschikken over een geldig vrijgaverecht. Dat recht is afkomstig van een rederij. Hierna zal de expediteur een transporteur de opdracht geven om de container op te halen op de terminal. In de huidige situatie wordt een PIN-code gebruikt om dit recht door te geven. Dit vergt veel manuele handelingen bij verschillende partijen. Elk probleem of elke fout bij het vrijgaveproces leidt tot tijdverlies, klachten en ergernis bij klanten en partners en tot mogelijkheden van fraude. De nu te testen applicatie kan de PIN-code helemaal vervangen.

Veiligheid voor de hele keten

In de pilot wordt getest hoe de veiligheid van het container vrijgaveproces voor de hele keten, van reder tot eindgebruiker, kan verbeteren. De applicatie maakt gebruik van blockchaintechnologie en is qua veiligheid te vergelijken met bancaire toepassingen, waarmee de beveiliging van data zeer sterk is.

CMA-CGM, Hapag-Lloyd, MSC, ONE-Line, Hutchison Ports ECT Rotterdam, Rotterdam Fruit Wharf, Milestone Fresh, VTO, Portmade en applicatie-ontwikkelaar T-Mining nemen deel aan dit drie maanden durende pilot project.

Door: Nationale Transportgids