Plan voor veerboot tussen Eemshaven en Schotland valt in het water

Het plan voor een veerdienst tussen de Eemshaven en de Schotse plaats Rosyth, nabij Edinburg, dat vorig jaar augustus werd aangekondigd gaat toch niet door. De grote financiële risico’s en een stroeve samenwerking doen de veerdienst uiteindelijk de das om. Dit meldt RTV Noord.

De veerverbinding werd in augustus enthousiast aangekondigd als een manier voor de Schotten om de problemen die Brexit met zich mee zou brengen te kunnen omzeilen. Een paar maanden later werd echter al duidelijk dat de Schotse overheid niet garant wilde staan voor de financiële risico’s en dat interne problemen bij de directe van de Schotse rederij TEC-Offshore de zaak ook bemoeilijkte. Directeur Gordon Leighton geeft nu aan dat “het gebrek aan steun voor het project” van alle betrokken partijen de grootste reden was om het project niet door te laten gaan.

Groningen Seaports

Volgens directeur Cas König van Groningen Seaports klopt het niet dat er geen steun was van betrokken partijen. “We hebben vanaf het begin continu in de volle meewerkmodus gestaan, maar vanuit Schotland kwam er juist niets meer door. Dat heeft ertoe geleid dat het project niet verder gekomen is”, aldus König, die aangeeft dat er al ‘geruime tijd’ geen contact meer was geweest met TEC-Offshore. Ook zegt König dat Groningen Seaports het plan voor de veerdienst niet al zo vroeg had willen aankondigen: “Het is veel te vroeg in de publiciteit gekomen. Er was nog zo veel onzeker. Normaal gesproken communiceren we pas als we zekerheid hebben dat het doorgaat.”

Groningen Seaports kijkt graag verder naar andere mogelijkheden voor nieuwe veerdiensten vanuit de Eemshaven, aangezien het enthousiasme onder reizigers en het bedrijfsleven aanvankelijk groot was.

Door: Nationale Transportgids