Dag van de zeevarende: hoe gaat het nu met aflossen op zeeschepen?

Op 25 juni wordt elk jaar de Dag van de Zeevarende gevierd. De bedoeling is om zeevarenden een dag in het zonnetje te zetten en ze te bedanken voor het werk dat ze op zee verrichten. Daar doen wij graag aan mee, maar we vroegen ons ook af hoe het nu gaat met de situatie rond de zeevarenden, die door de coronacrisis moeilijk afgelost kunnen worden en maandenlang vastzitten op zee.

De Dag van de Zeevarende werd ooit in het leven geroepen door de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) van de Verenigde Naties. Momenteel zijn de zeevarenden vooral in het nieuws door hoe ze getroffen worden door de coronacrisis: duizenden zeevarenden zitten noodgedwongen veel langer aan boord doordat ze niet of nauwelijks afgelost kunnen worden. Er wordt door onder andere de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR) en KLM hard gewerkt om tot een oplossing te komen, maar er lijkt nog niet veel te veranderen. Regelmatige aflossingen zijn er nog niet.

Luchtbruggen KLM

In mei werd aangekondigd dat KLM luchtbruggen op ging zetten zodat zeevarenden op zeeschepen na maanden eindelijk afgelost konden worden. Op dat moment zaten er wereldwijd 150.000 zeevarenden al maanden vast op zeeschepen. Annet Koster, directeur van de KVNR, vertelt dat er luchtbruggen zijn, maar dat het nog niet optimaal verloopt: “Er gaan vluchten van en naar bestemmingen als  Manilla en Jakarta. Maar een soepel proces is het niet. Ik ben voorzichtig om hier heel positief over te zijn. Ik ben superblij met wat KLM doet, maar het heeft nog niet de vorm zoals we graag zouden willen.” Er blijken nog veel moeilijkheden te zijn omtrent onder andere inreisverboden, vervoer tussen landen en visa.

Overheid moet actie ondernemen

De KVNR wil dat de Nederlandse overheid actie onderneemt om zeevarenden weer thuis te krijgen. Koster vindt dat de haven van Rotterdam zich open moet stellen als grootste hub voor bemanningswisselingen, wat het normaal gesproken ook al is. “Het gaat hier om mensen. Het is vandaag de Dag van de Zeevarende. Het zou fijn zijn als alle overheden deze dag aangrijpen om ervoor te zorgen dat alle bemanningswisselingen die de afgelopen maanden stilgelegen hebben, binnen nu en een paar weken weggewerkt worden. Want zoals het er nu voor staat, is de Dag van de Zeevarende er een met een zwart randje.”

Door: Nationale Transportgids
Bronnen: Nieuwsblad Transport, Transport Online