Verbrandingsmotor nog jaren onmisbaar in binnenvaart

De klimaatdoelen van motorenfabrikanten veranderen niet door de coronacrisis, maar lopen wel vertraging op. Dat stelde directeur Michel Voorwinde van de Vereniging Importeurs Verbrandingsmotoren (VIV) op de openingsdag van het door Schuttevaer en ProMedia georganiseerde online Scheepsmotorenevent.

"De invoering van Stage V gaat gewoon door. De overgangsregeling loopt volgend jaar af", aldus Voorwinde, waarna hij inging op de ontwikkelingen rond de Stage V certificering. "Onder 560 kW zijn al diverse Stage V motoren beschikbaar. In de meeste gevallen gemariniseerde industrie- en vrachtwagenmotoren. De meeste schepen hebben echter zwaardere motoren nodig."

Om daarin te voorzien werkt Caterpillar aan Stage V certificering van haar motoren en Koedood aan certificering van Mitsubishi motoren. In België legt ABC de laatste hand aan de Stage V certificering.

Langere termijn

"Maar met Stage V eindigt het niet", waarschuwde Voorwinde. "Stage V biedt een oplossing voor fijn stof en NOx, maar over CO2 gaat het niet en wanneer je fossiele brandstof in een verbrandingsmotor gooit komt er CO2 vrij. Daar moeten we iets op vinden, dan is een andere brandstof nodig."

"Op de langere termijn is overschakeling op synthetische brandstoffen een optie. Die voegen geen CO2 toe aan de atmosfeer. Ze worden met behulp van elektriciteit gemaakt uit CO2 en waterstof. Op korte termijn zijn plantaardige brandstoffen, met name HVO een optie. Daarvan kan op korte termijn tot 50 procent door de gasolie worden gemengd. Die mix voldoet aan E590 specificaties en is in elke motor gebruiken."

Elektrische aandrijving

"Wanneer de productie van synthetische brandstof en groene waterstof op komt kunnen we daarop overschakelen. Idee is dat we dan Methanol en/of DME als brandstof gaan gebruiken. Beiden zijn met geringe aanpassingen in de huidige dieselmotoren te gebruiken. Dan kan de schipper zijn dieselmotor houden en voldoet hij met een Stage V motor aan alle klimaatdoelen en milieunormen."

Elektrische aandrijving en waterstof zijn in veel gevallen geen goed alternatief voor de scheepvaart. Methanol wordt op dit moment nog wel als gevaarlijke brandstof gezien en moet daarom in dubbelwandige tanks worden opgeslagen. ‘Maar er is een binnenvaart rederij mee bezig. Ze laten 1 motor op methanol draaien. Er komt ook dual fuel methanol oplossing, maar het gaat nog heel erg langzaam.’

Een doorbraak van LNG met een vervolgstap naar Bio-LNG wordt in de binnenvaart niet langer verwacht. "LNG breekt wel door in de zeevaart, waar direct van schip naar schip kan worden gebunkerd", stelden Voorwinde en VIV lid Peter Snijders. "In de binnenvaart zijn de kosten voor een LNG installatie te hoog en is het prijsverschil met dieselolie te klein. De binnenvaart lijkt in een keer door te stomen naar waterstof."

Door: Schuttevaer