Havens rondom de Waddenzee voorzien van walstroom

Eind van dit jaar zijn er in havens rondom de Waddenzee meer dan 400 schone stekkers waar de schepen walstroom kunnen gebruiken. Waddenhavens Den Oever en Port of Den Helder maken al enkele jaren gebruik van walstroom. Nu gaan ook de havens van Terschelling en Lauwersoog gebruikmaken van walstroom van Involtum. Daarnaast gaat Port of Den Helder het aantal kasten flink uitbreiden. Dit meldt Involtum Services B.V.

Walstroom leidt tot minder uitstoot en dus minder neerslag van stikstof. Daarom is walstroom een van de speerpunten in het stikstofbeleid van het kabinet zoals aangekondigd in april van dit jaar.

Walstroom-ontwikkelingen

In Terschelling komen veel schepen van de zogenaamde bruine vloot. De bruine vloot bestaat uit meer dan 500 klassieke schepen, waarmee in het verleden vracht werd vervoerd. Met deze schepen kunnen tegenwoordig vaarvakanties gemaakt worden variërend van één dag tot meer dan vier weken. De term verwijst naar de oorspronkelijke kleur van de zeilen op deze schepen, die ontstond door het tanen van de zeilen met cachou. In Den Oever, Lauwersoog en Den Helder wordt walstroom meer gebruikt door de coasters.

Niet alleen in havens rond de Waddenzee is walstroom bezig met een opmars. Walstroom is recentelijk op veel meer locaties in gebruik genomen zoals in de havens van Deventer, Harderwijk, Zwolle en ook door diverse havens in Duitsland en Frankrijk.

Transparant afrekenen

Alle walstroom-aansluitingen zijn te bedienen met een slimme walstroom-app van Involtum waardoor real-time de afname kan worden bijgehouden en er nauwkeurig kan worden afgerekend. De schippers zien vooraf wat de kosten per kWh zijn, net zoals voorheen aan de pomp waar men de stookolie en diesel tankte.

Naast walstroom ook watervoorzieningen

In Den Oever en Terschelling maakt men van de gelegenheid gebruik om naast walstroom ook slimme walwateraansluitingen aan te bieden. Net zoals met walstroom kan men met de app de waterkraan aanzetten en betaalt men per liter afgenomen water.

Door: Nationale Transportgids