Logo_provincie_groningen_logo

De provincie Groningen gaat onderzoek doen naar de toepasbaarheid van betonnen sluisdeuren. Voor het experiment wordt zogeheten ultra-hogesterktebeton gebruikt. Met het experiment moet worden vastgesteld of dit type beton bestand is tegen zware scheepstoten. Ook wordt er gekeken naar duurzaamheid, onderhoud en toepasbaarheid in water. Dit meldt de Provincie Groningen.

Ultra-hogesterktebeton (UHSB) is extreem dun, licht en sterk. De proefplaten zijn slechts 60 millimeter dik. Het betonmengsel bestaat uit UHSB en vezels met wapening, een versterking die in beton wordt aangebracht, en is vier tot vijf keer sterker dan normaal beton.

Slim en groen

UHSB is zowel innovatief als duurzaam. Een sluisdeur van beton heeft veel voordelen ten opzichte van een deur van hout of staal. Voor de productie van UHSB is weinig materiaal nodig. Een betonnen sluisdeur heeft bovendien weinig onderhoud nodig, gaat lang mee en is relatief eenvoudig te vervangen. UHSB is een zeer dicht materiaal en bijna ondoordringbaar voor schadelijke stoffen.

Uitdaging

Het experiment met betonnen sluisdeuren van deze kwaliteit is uniek in Europa. Het project is uitdagend, omdat de laatste ontwikkelingen op gebied van civiele techniek en betontechniek toegepast worden op een beweegbaar werktuigbouwkundig onderdeel. De planning is in het najaar van 2020 twee sluisdeuren van UHSB te plaatsen in de Robbengatsluis in Lauwersoog. Eind maart zijn bij deze sluis vier houten sluisdeuren vervangen door stalen sluisdeuren.

Door: Nationale Transportgids