Maaskade in Rotterdam weer open voor binnenvaart

De binnenvaart kan weer gebruik maken van de Maaskade aan het Noordereiland in Rotterdam Centrum. Het Havenbedrijf Rotterdam heeft de 500 meter lange hypermoderne kade met een klassieke uitstraling overgedragen aan de gemeente voor exploitatie. Dit meldt Port of Rotterdam.

In december 2015 was ongeveer 40 meter van de uit 1892 daterende kademuur ingezakt. Onderzoek wees uit dat niet alleen het verzakte gedeelte moest worden hersteld, want de kade voldeed niet meer aan de hedendaagse technische eisen. De herbouw bleek uitermate complex, omdat de kade grenst aan een dynamische bebouwde omgeving met monumentale panden. Zo moest er een onderzoek worden verricht naar de bouwkundige staat van die panden en werd een eerste ontwerp van de kademuur afgekeurd door de welzijnscommissie. Om de overlast voor omwonenden zo veel mogelijk te beperken, hebben de ontwerpers onder anderen gekozen voor het gebruik van beton met staalvezels in plaats van traditionele wapening.

Minder kans op overstroming

“Havenbedrijf is trots op deze hypermoderne kademuur en blij dat de binnenvaart weer kan beschikken over deze populaire ligplaatsen zo vlakbij het centrum van Rotterdam. Ook voor de leefbaarheid van de bewoners en bedrijven op het Noordereiland is de nieuwe kade een goede zaak. De kans op overstroming van de Maaskade is nu aanzienlijk kleiner geworden. We hopen dat de binnenvaartschepen weer snel gebruik maken van de vernieuwde ligplaats en walstroomvoorziening, want de binnenvaart en Rotterdam horen bij elkaar”, aldus Ronald Paul, COO van het Havenbedrijf.

Door: Nationale Transportgids