Twee keer zo veel koelschepen naar haven Rotterdam door corona

Bij Rotterdam Fruit Wharf in de Merwehaven komen momenteel twee keer zo veel koelschepen met conventionele lading aan. Deze toename heeft te maken met de coronamaatregelen; rederijen bleken niet in staat om voldoende koelcontainers in de laadhavens van Zuid-Afrika te positioneren, waardoor conventionele koelschepen veel populairder zijn geworden. Dit meldt Port of Rotterdam.

36 koelcontainers – ook wel reefers genaamd – en 2482 pallets vol Zuid-Afrikaans fruit (o.a. grapefruit, sinaasappels, peren en citroenen) werden 17 en 18 mei op Rotterdam Fruit Wharf overgeslagen uit de Crown Garnet. Het schip behoort tot de Reefer Alliance, een samenwerkingsverband van Seatrade en Baltic Shipping die een dienst onderhoudt tussen de havens Durban, Port-Elisabeth en Kaapstad in Zuid-Afrika. Vanuit deze laadhavens vervoeren deze schepen het citrusfruit in containers aan dek en onder dek naar Rotterdam en St. Petersburg.

Vraag naar reefers groter dan normaal

“Meestal arriveert zo’n schip eens in de twee weken in Rotterdam en dan is het aantal pallets in het ruim aanzienlijk minder. Dit is alweer de tweede in een reeks van vier aankomsten in mei. Door het tekort aan 40 TEU reefers is de vraag om op deze dienst mee te varen veel groter dan gebruikelijk”, aldus commercieel manager Peter van de Laar. Van hem mogen er best nog meer conventionele koelschepen naar Rotterdam komen. “Vroeger deden we drie van dit soort schepen in een week. Nu wordt bijna al het fruit vervoerd in koelcontainers. Wij zijn nog de enige terminal in Rotterdam die goed is uitgerust om conventionele koelschepen te kunnen ontvangen. Niemand heeft een koelhuis direct aan de waterzijde zoals wij.”

Koelcellen

Op de kade van Rotterdam Fruit Wharf in de Merwehaven worden de pallets met fruit uit de koelcontainers op het schip direct in één van de koelcellen gelost. Na de lossing van de containers aan dek wordt gelijk begonnen met de lossing van de pallets fruit vanuit de ruimen van het schip. Via de kade gaat al het fruit direct het koelhuis in om de koelketen zo gesloten mogelijk te houden.

Containers met fruit

Naast deze speciale conventionele dienst ontvangt Rotterdam Fruit Wharf dagelijks containers met fruit van de reguliere Rotterdamse containerterminals. Deze containers worden gelost in één van de koelcellen. Daar wordt het fruit op de juiste temperatuur opgeslagen, totdat het zijn weg vindt naar een bestemming in Europa of zelfs daarbuiten.

Door: Nationale Transportgids