Rijkswaterstaat krijg eerste multifunctionele schip opgeleverd

Op vrijdag 15 mei is het eerste Multi Purpose Vessel van Rijkswaterstaat, de MPV-30 Merwestroom, opgeleverd. Op de werf bij Bijlsma Wartena is het schip overgedragen aan mevrouw Janssen, directeur van de Rijksrederij. Dit meldt Rijkswaterstaat.

Zoals de naam aangeeft, kan het schip worden ingezet voor diverse functies, zoals vaarwegmarkering, patrouille, metingen en onderzoek. De Merwestroom zal met name worden ingezet voor werkzaamheden aan de drijvende vaarwegmarkering in de Zeeuwse wateren, de Waddenzee en het IJsselmeer.

Energiezuinig schip

Naast multifunctioneel is de MPV-30 ook zeer energiezuinig. Het schip is uitgerust met accu’s (batterijen) die groot genoeg zijn om de dagelijkse werkzaamheden op het accupakket uit te voeren. Doordat de motoren minder gebruikt worden, is het energieverbruik laag. Ook heeft het schip zonnepanelen voor bijvoorbeeld de energievoorziening in de accommodatie van de bemanning. Doordat de schepen ’s nacht niet operationeel zijn en meestal in een haven liggen, kunnen de accu’s worden opgeladen met walstroom. Later dit jaar worden nog twee MPV-30 schepen opgeleverd.

Door: Nationale Transportgids
Beeld: Rijkswaterstaat