Containerschepen overtreden nog steeds massaal de regels

Begin vorig jaar vestigde de containerramp met de MSC Zoe in de Noordzee de aandacht op de veiligheid van grote containerschepen. Nu blijkt dat er na die ramp weinig tot niets is veranderd: rederijen overtreden nog steeds massaal de internationale regels voor grote containerschepen wat betreft de veiligheid. Dit meldt RTV Noord.

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) hield april vorig jaar een grote controle van containerschepen in de haven van Rotterdam. Daaruit bleek dat veel schepen zich niet aan de veiligheidsvoorschriften hielden: 42 van de 69 gecontroleerde schepen vertoonden gebreken. Zo was er sprake van kapotte en ontbrekende twistlocks, die de containers met elkaar verbinden. Ook bleek bij meerdere schepen dat het gewicht van de containers niet goed over het schip was verdeeld, wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen tijdens zwaar weer of onvoorziene omstandigheden

MSC Zoe

Begin 2019 verloor de MSC Zoe 342 containers in de Noordzee, met forse (milieu)schade als gevolg. Uit de inspecties van de ILT blijkt dat de rederijen ook na deze ramp losjes omgaan met de internationale regels. De Tweede Kamer wordt op de hoogte gesteld van de uitkomsten van de inspecties.

Door: Nationale Transportgids