Haven Rotterdam krijgt mogelijk grotere rol in Brits goederentransport

De vaarverbinding tussen Dover en Calais speelt een grote rol in het goederentransport van het vasteland van Europa naar het Verenigd Koninkrijk. Het zou echter maar zo kunnen dat Rotterdam een deel van deze rol over gaat nemen. De Britse regering kijkt naar alternatieven voor de Dover-Calais-verbinding, en de haven van Rotterdam lijkt een goede optie. Dit meldt TTM.

In Calais vinden regelmatig incidenten plaats met verstekelingen en dreigende stakingen. Bovendien hebben de stroef verlopende Brexit-onderhandelingen mogelijk ook invloed op de verbinding: stakingen in Calais of Dover zouden er voor kunnen zorgen dat de doorgang van goederen gehinderd wordt.

Alternatieve routes

Om deze risico’s op te kunnen vangen kijkt de Britse regering volgens de Financial Times naar alternatieven. Zo zou de regering de capaciteit van de havens in Harwich en Felixstowe willen vergroten zodat alternatieve verbindingen gecreëerd kunnen worden. De haven van Rotterdam is dan een goede kandidaat om een deel van het goederentransport van en naar Calais over te nemen.

Door: Nationale Transportgids