Nationale Transportgids

NTG Spoorweg

Een spoorweg, spoorbaan of spoorlijn is een weg, bestaande uit twee evenwijdige stalen staven, spoorstaaf of rail geheten. Deze zijn vastgezet op dwarsliggers, de zogenaamde 'bielzen', die meestal van hout of beton zijn gemaakt. Ook metalen dwarsliggers komen wel voor. De afstand tussen de beide binnenzijden van de koppen van de spoorstaven wordt spoorwijdte genoemd. Deze bedraagt doorgaans 1435 mm (normaalspoor), maar ook andere spoorwijdten worden gebruikt.

Een spoorweg is bedoeld om één of een reeks gekoppelde voertuigen, een trein of rangeerdeel, zich met wielen over de spoorstaven te laten voortbewegen. Aan de binnenkant van de treinwielen zit een flens, de opstaande rand van het wiel, die de trein bij wissels in het spoor houdt.

Als de flens de spoorstaaf raakt, maakt dit een snerpend geluid. Op de rechte stukken en flauwe bochten blijft de trein op de rails doordat de wielbanden licht taps zijn. Gedetailleerde uitleg hierover staat beschreven in stuureffect van de spooras. Een gewone spoorweg wordt ook wel adhesiespoorweg genoemd, ter onderscheiding van de tandradspoorweg en spoorsystemen met rubber banden (bandenmetro).

Bron: Wikipedia

NTG Personenvervoer Informatie

NTG Nieuwsoverzicht Personenvervoer