Nationale Transportgids

NTG Syntus

Syntus BV is een Nederlandse vervoersmaatschappij met haar hoofdvestiging in Doetinchem en eigendom van de NS en Keolis , elk voor 50 procent.

Al voordat Syntus opgericht werd, werkten NS en de voorgangers van Syntus samen in de Achterhoek in het project Integratie Gelderland Oost (IGO). Doel daarvan was de integratie tussen trein en bus. Uit dit project is Syntus ontstaan.

Syntus is grotendeels de opvolger van een groot aantal andere bedrijven: de GTW later GSM (Geldersche Streekvervoer Maatschappij), welke fuseerde met het GVA (Gemeentelijk Vervoerbedrijf Arnhem) en daarmee de GVM (Gelderse Vervoersmaatschappij) vormde. De GVM splitste vervolgens op: een deel - grotendeels het voormalige GSM-deel - werd (samen met de TET en Oostnet) in 1999 onderdeel van Connexxion.

Uiteindelijk werd het Achterhoekse deel van het voormalige OostNet Syntus, behalve het GVA, en nam enkele Connexxion-lijnen over alsmede het regionale treinvervoer in grote delen van Gelderland en Twente.

Connexxion, dat bij de oprichting samen met NS en Keolis een partner was in de oprichting van Syntus, maakte in september 2007 bekend dat het de aandelen van Syntus zou verkopen aan de NS en Keolis. Hierdoor is voor Syntus de impasse verbroken en kan Syntus zonder beperkingen inschrijven op openbare aanbestedingen in het openbaar vervoer.

Bron: Wikipedia

NTG Personenvervoer Informatie

NTG Nieuwsoverzicht Personenvervoer