Nationale Transportgids

NTG Soorten treinen

Treinsoorten met tussen haakjes de korte aanduiding in het spoorboekje:

  • De Thalys, (ICE), EuroNight (EN) en CityNightLine (CNL) zijn internationale lange-afstandstreinen, die in Nederland op een beperkt aantal stations stoppen.

  • Fyra rijdt alleen op de hogesnelheidslijn en het aansluitend traject Amsterdam CS en Schiphol. Wordt geëxploiteerd door NS Hispeed, een dochteronderneming van NS. Deze dienst wordt in de toekomst uitgevoerd met V250-treinstellen.

  • Intercity (IC), stopt, althans op een deel van het traject, bij slechts weinig, normaal gesproken grote stations. Hiervoor worden meestal treinen ingezet die een groter comfort bieden dan typische stoptreinen. Tegenwoordig rijden sommige intercity's op een groot deel van het traject als stoptrein, zoals Utrecht - Leiden, waar alleen niet gestopt wordt tussen Utrecht en Woerden.

  • Sneltreinen (S), stopt vaker dan een Intercity maar minder vaak dan een stoptrein. Vanaf de dienstregeling 2012 komt deze treinsoort alleen nog voor op enkele gedecentraliseerde treindiensten. Hoewel sommige IC's het zoals Leiden - Utrecht het karakter hebben van een vroegere sneltrein. Zo wordt Woerden niet bediend door de andere IC's.

  • Sprinter (SP), stopt in principe op alle stations; modern (of gemoderniseerd) materieel, dat snel kan optrekken en remmen.

  • Stoptrein (restgroep zonder symbool), stopt in principe op alle stations.

Bron: Wikipedia

 

NTG Personenvervoer Informatie

NTG Nieuwsoverzicht Personenvervoer